felújítás

2021.06.23. 10:30

Megőrzik az építészeti értékeket

Szücs Bence

Fotó: Shutterstock

Több olyan régi stílusú, a parasztság életformájából adódó, falusi környezetben épült ingatlan található Murgán, amelyek mind a község építészeti értékeit erősítik. Ezen értékek méltó körülmények közt történő megőrzését kiemelkedően fontosnak tartja az önkormányzat. Az épületek megóvására és a megfelelő módon történő felújítására nyújt lehetőséget az idén januárban indult Népi Építészeti Program ehhez kapcsolódó felhívása.

– Márciusban adtuk be a pályázati kérelmünket, melyben a település egyik értékét, a Fő utca 10. szám alatt található parasztház felújítását szeretnénk megvalósítani – szögezte le Felkl Márton, Murga polgármestere. A támogatás első fázisaként szakmai előkészítésre, tervdokumentációk és értékmegőrző szakvélemények elkészítésére nyertek közel 1 millió forintot. Ennek keretében szakemberek érkeznek a helyszínre, hogy az értékmegóvás jegyében terveket készítsenek az ingatlan felújításához.

– Régóta szeretnénk renoválni ezt a házat úgy, hogy megőrizzük a hagyományos stílusjegyeket, továbbörökítve mindezt az utókor számára – szögezte le a település vezetője. A hamarosan induló felmérések és a tervek elkészültével megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, melyre a pályázat alapján akár 20 millió forintot is nyerhetnek, 20 százalék önerő biztosítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában