kutyakiállítás

2021.06.27. 13:00

Murphy, a szalonagár: győztes a győztesek között

B. M.

Kutyakiállítást rendezett az elmúlt hétvégén a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének pécsi szervezete Szentlőrincen. Az úgynevezett CAC-kiállításokon szombaton négyszáznegyvenhat, vasárnap pedig valamivel kevesebb, közel négyszáz kutya mutatkozott be a zsűrinek, adta hírül a Dunántúli Napló. A létszám körülbelül huszonöt százalékkal kevesebb volt a vártnál. Ennek okát a szigorú járványvédelmi előírásokban látták, mert sem nevező, sem néző nem vehetett részt a kiállításon védettségi igazolvány nélkül.

Bárány Margit medinai kutyatréner lapunknak elmondta, hogy három és fél éves Ikarus Russian Fata Morgana „Murphy” nevű, whippet fajtájú kutyája – más néven kis angol agár, vagy szalonagár – a rekkenő hőség ellenére remekül helytállt. A hangulat nagyon jó volt. Murphy is jobban érezte volna magát, ha nem lett volna legalább harmincöt fok, de szerencsére az árnyékban tudtak ücsörögni.

Murphy a „champion” osztályban mérette meg magát a versenyeken, ez már a győztes osztály, ahová azokat az ebeket lehetett nevezni, akik értek már el osztálygyőztes címeket korábbi kiállításokon. Szombaton a Champion Class Exc.1. CAC, BOB, BOG harmadik helyezést szerezte meg a horvát Zlatko Kraljic bíró bírálata alapján, míg vasárnap a Champion Class Exc.1. CAC, BOB, BOG első helyezést érte el dr. Balogh Zsuzsanna bírónő ítélkezése nyomán.

A győztes whippet és gazdája, Bárány Margit (Fotó: Schilli Péter)

– Ez elsősorban a gazdinak, azaz nekem egy nagyon jó visszaigazolás, hogy valóban szép és jó idegrendszerű kutyám van. Hiszen egy ilyen versenyt idegileg is bírnia kell az ebnek. A zsűri azt is nézi ugyanis, hogyan viselkedik a kutya a ringben, tűrni kell, hogy egy idegen ember végigsimítsa a hátát, megnézze a fogazatát. Mondhatni, a kutyának közel tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy tenyészteni lehessen. Nekem korábban ilyen ambícióim nem voltak, de most már elgondolkoztam rajta – mondta Bárány Margit, aki nem mellesleg a Tolnai Népújság marketing munkatársa.

Murphy a gazdájával Medinán lakik. Murphy mellett Margit párjának van öt szálkás szőrű tacskója és egy utcáról befogadott border collie keverékük is, így jelenleg hétfős falkát gondoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában