értékteremtés

2021.06.14. 06:59

Nagyvejke került a népszerű gasztroműsor terítékére

A mintegy hétezer követővel bíró Gasztromegye főzőműsor legújabb epizódjában Nagyvejke mutatkozott be. A Völgységben elhelyezkedő, pici falu, bár sváb gyökerekkel rendelkezik, ezúttal a székelykáposzta elkészítését vállalta. S' ahogy azt a nézők megszokhatták, a kéthetente pénteken jelentkező műsor nem csupán a gasztro-, hanem a közösség valamennyi értékét feltárta.

Tóth Róbert

Fotó: Ruip Gergo

A nyitó jelenet a falu közelében pihenő tavacskát állítja fókuszba, ahol Farkas Annamária tulajdonos mesélt turisztikai céljaikról. Mint kiderült: a helyiek a vendégfogadásra építenek, hiszen a gyönyörű környezet kiválóan alkalmas arra, hogy kikapcsolja az odalátogatókat a zajos, ügyes-bajos mindennapjaikból.

Palló Lajos Béláné polgármester is a tónál várta a vendégeket, hogy egy kis csónakázás keretében meséljen a településről. – Műsort talán jobbat vezetek, mint csónakot – jegyezte meg derűsen Vizin Balázs műsorvezető, aki az önkormányzat első emberével szállt vízre. S arra a kérdésre, hogy miért jó Nagyvejkén élni, Palló Lajos Bélánénak gondolkodás nélkül eszébe jutott a válasz. – Jó emberek laknak benne – hangzott el a felelet.

Fafaragó és szövő, azaz a Beréti Istvánék is bemutatkoznak. Beküldött fotó

Persze ezen túlmenően szépítik és építik a falut, hogy jól érezze magát mindenki. Ezt is alátámasztja az orvosi rendelő éppen zajló korszerűsítése, de szerepel a tervek között útfelújítás és játszótér építése is. A beszélgetés zárása gyanánt pedig az elmaradhatatlan műsorvezetői kijelentés jelezte, hogy kezdődik a főzés: Köszöntök mindenkit, ez itt a Gasztromegye!

Beszterczán Jánosné, kereszt­nevén Mártika csatlakozott Vizin Balázshoz és a polgármesterhez – így, hárman vágtak bele a székelykáposzta elkészítésébe. Mielőtt a konyhai munkának nekiláttak volna, Mártika sorolta fel az étel hozzávalóit, és vázolta a főzés mozzanatait.

Az első lépés a hagyma zsíron való megdinsztelése. Aztán kerül a fazékba a sertésoldalas és -lapocka, majd a só és a bors, kicsivel később pedig a fűszerpaprika. Körülbelül másfél órás főzést követően puhul meg a hús, amihez káposztát tesznek, végül tejföllel behabarják. Ami a további fűszerezést és összetevőket illeti: kapor, majoránna, zöldpaprika és paradicsom gazdagítja az ételt. Az elkészítési idő mintegy két órát tesz ki.

A megyei önkormányzat feltett szándéka volt, hogy valamennyi települést bemutassa, ezáltal erősítve az összetartozást és a szülővidék iránt érzett büszkeséget. Erre talán nincs is jobb módszer, mint felkutatni a helyiek értékeit; azokat a hagyományokat, tárgyakat, amelyek meghatározzák egy-egy település identitását – pont ilyen dolog a gasztronómia is.

A Gasztromegye című műsorban öltött testet az elhatározás, és az alkotók az igényesség, a szórakoztatás és az értékőrzés jegyében dolgoznak.

Nagyszerű gyümölcsös, fafaragó és szövő büszkeségek

A Völgységről közismert, hogy lépten-nyomon nagyszerű gyümölcsösökre lehet bukkanni. Így van ez Nagyvejke esetében is, ahol a stáb egy 760 fából álló barackosba látogatott el. Ancsa mint tulajdonos elárulta: nagy a kereslet a gyümölcsre, viszont a korai fajták hajlamosak elfagyni, ahogy ez megtörtént sajnos most is.

Míg az étel a tűzhelyen rotyogott, a gyümölcsös mellett volt idő meglátogatni a helyiek fafaragó és szövő büszkeségeit: a Beréti házaspárt. Mire a műsorvezető visszaért, Mártika már egy túrófánkot is összedobott, amihez természetesen a kajszisból származó lekvár dukált.

A Tolna megyei gasztrokalandozás, azaz a műsor legközelebb június 25-én Regölyben folytatódik, ám addig is kerülnek fel színes tartalmak a Gasztromegye Facebook-oldalára, és Youtube-csatornájára egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában