javítás

2021.06.07. 15:30

Újra jelzi a pontos időt a templom toronyórája

Mauthner Ilona

Fotó: Fekete Dávid

A Nagyboldogasszony Plébániatemplom órájának javítása elkészült Bátaszéken. Az 1903-ban készített toronyórát az évek során többször is érte villámcsapás, aminek következtében megállt a szerkezet, de a hívek mindig igyekeztek azt megjavíttatni.

Egyébként az órát a bajai Bodicsi Sándor órás és harangöntő készítette az akkori legmodernebb technikával. A számlapot Hofhauser Antal tervezte, amely a toronyhoz viszonyítva kicsi. Az óra mutatói díszesek, amit két ellentétes színnel festettek meg, hogy egyértelműen lehessen látni a számlapot és a mutatókat is.

A templom toronyórájának javítását legutóbb a mechanikai szerkezet teljes felújításával tudták csak megoldani.

Az önkormányzat 2016-ban már biztosított ugyan támogatást az óra felújításához a plébániának, de sajnos a javítási feladatokat az akkor megbízott vállalkozó nem végezte el szakszerűen, és ez okozta az óra és harangvezérlés újabb meghibásodását, számolt be az eseményről a bataszek.hu.

Kürtösi Krisztián atya úgy gondolta, hogy a bátaszékiek számára fontos, hogy a templom toronyórája és harangjátéka újra működőképes legyen. Tájékoztatása szerint a teljes harangfelújítás és a toronyóra villamosítása – a beérkezett ajánlat alapján – közel egymillió forintot jelentett a plébánia számára. Az adományokból és a plébánia pénzeszközeiből a munkálatok költségeinek kétharmada állt rendelkezésre. A fennmaradó háromszázezer forint vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat biztosította a Bátaszéki Római Katolikus Plébániának.

A Nagyboldogasszony Plébániatemplom toronyórája végre újra mutatja, a harangjai pedig újra jelzik a pontos időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában