bűnügyi osztályvezető

2021.06.12. 20:21

Közel negyven éve szolgál az Év Tolna Megyei Rendőre

Nesz János a középiskola utolsó évében részt vett egy katonai-rend­őri pályára irányító előadáson, ez keltette fel az érdeklődését. A Bonyhádi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya vezetőjének most az Év Tolna Megyei Rendőre címet adományozta Szabó Csaba megyei főkapitány.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Beküldött kép

– Tolna megye bűnügyi szempontból a béke szigete, ezen belül is a Bonyhádi Rendőrkapitányság működési területén történik lakosságarányosan a legkevesebb bűncselekmény. Mi lehet ennek a magyarázata?

– A népesség összetétele, a foglalkoztatottság aránya és talán a rendőrség munkája is szerepet játszik ebben – vélekedik Nesz János, a Bonyhádi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Nagyon jó az együttműködés a kapitányság és az önkormányzatok vezetői között, éppúgy, mint a jól működő polgárőrséggel. Nyilván mindezek együtt eredményezik, hogy az átlagosnál jobb itt a közbiztonság.

– Mikor történt például legutóbb emberölés?

– Az utolsó emberölés a járásunkban 2014 decemberében történt, egy 74 éves férfit Závodon találtak holtan az otthonában, aki bántalmazás következtében halt meg.

– Gondolom, a leggyakoribb a lopás, a betörés...

– Nem mondanám. Minimális a betörés, lopás persze előfordul, de inkább az utcai garázdaság, testi sértés, zaklatás és mostanában főként az internetes csalások a jellemzőek. A világhálón olcsón ajánlanak mobiltelefont, autógumit, vagy éppen ajándékot a gyereknek karácsonyra, húsvétra. Előre kell fizetni, de az áru persze soha nem érkezik meg.

– Családon belüli erőszak?

– Előfordul, de nagyon ritkán fajul tettlegességig, ezért általában elegendő a megelőző távoltartás. Ezt az érintettek többnyire be is tartják.

– Biztosított a rendőrök utánpótlása?

– Bűnügyi területen nincsenek gondjaink, a létszám fel van töltve, tapasztalt rend­őrök a munkatársaink, tudjuk kinek mi az erőssége, mi a gyöngesége. Az átlagéletkor kevéssel negyven alatt van, tehát már van mögöttük tapasztalat és még nagy a munkabírásuk. Úgy mondják, hogy egy bűn­ügyes öt év munka után „lesz kész”, de akkor még nem profi.

– Ha újrakezdhetné, akkor is a rendőri pályát választaná?

– Az igazságszolgáltatás területét azért választja az ember, mert azt szeretné, hogy jobb legyen a sértetteknek, a bántalmazottaknak és megkárosítottaknak. Segítő szakma a miénk, 38 év után még mindig szeretem csinálni, tehát bizonnyal ismét ezt a területet választanám. Ráadásul rendkívül érdekes és változatos a munkánk, hiszen nincs két egyforma eset.

– Mi számít sikernek?

– Az a beosztástól is függ. A szakmai elvárások teljesítése mellett fontos, hogy a beosztottak is jól érezzék magukat a munkájukban, mert e nélkül nem lehetünk eredményesek, sikeresek.

– Mi legnehezebb?

– Megfelelni a rendőrszakmai és az ügyészi elvárásoknak, és nyilván a kollégáknak is vannak elvárásaik egy vezetővel szemben. Mindezek összeegyeztetése a legnagyobb feladat.

– Ha teljesítenék három kívánságát, mit kérne?

– Az első és legfontosabb, hogy a családom, az unokáim legyenek boldogok. Legyen egészség, és ha ez megvan, akkor már nem is kell a harmadik kívánság.

A fővárosban kezdte a rendőri pályát

Nesz Jánost 1983. augusztus elsejével nevezték ki a Budapesti Rendőr-főkapitányságra vizsgálónak alhadnagyi rendfokozattal. 1987. december elsejével került a Szekszárdi Rendőrkapitányságra. 1990. június 1-től fővizsgálóként, majd 1993 júniusától alosztályvezető-helyettesként teljesített szolgálatot. A Hőgyészi Rendőrőrs parancsnoka volt 1994. március elsejétől 2007. január elsejéig, azóta a bűnügyi osztály vezetője a bonyhádi kapitányságon és kapitányságvezető-helyettes. A bűnügyi szakterület kiváló irányítója, jó vezető, beosztottjai szívesen fordulnak hozzá szakmai segítségért. Eddig több alkalommal is vezetői dicséretben és jutalomban részesült. A 2010-es évben a Bonyhád Város Év Rendőre kitüntető címet kapta meg, 2018-ban a belügyminiszter rendőrségi főtanácsosi címet adományozott Nesz János alezredesnek.

Borítóképünkön: megszaporodtak mostanában az internetes csalások, mondta Nesz János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában