Murga

2021.06.19. 08:00

Visszakapja régi fényét a megóvott öreg ház

Szűcs Bence

A régi stílusú, a parasztság életformájából adódó, falusi környezetben épült ingatlanok valóságos ékei Murgának. Szerencsére több is van belőlük. Ezen értékeknek a méltó megőrzését kiemelkedően fontos feladatának tartja az önkormányzat. Az épületek megóvására és a megfelelő módon történő felújítására nyújt lehetőséget az idén januárban indult Népi Építészeti Program ehhez kapcsolódó felhívása.

– Márciusban adtuk be a pályázati kérelmünket, melyben a település egyik ilyen ingatlanát, a Fő utca 10. szám alatt található parasztházat szeretnénk felújítani – tájékoztatott Felkl Márton, Murga polgármestere. Kiderült, a támogatás első fázisaként szakmai előkészítésre, a tervdokumentációk és az értékmegőrző szakvélemények elkészítésére nyertek közel egymillió forintot. Szakemberek érkeznek a helyszínre, hogy terveket készítsenek az ingatlan felújításához.

– Régóta szeretnénk renoválni ezt a házat, úgy, hogy megőrizzük a régi hagyományokat és stílusjegyeket, ezzel tovább örökítve ezt a helyi jellegzetességet az utókor számára – szögezte le a település vezetője. A hamarosan induló felmérések után, a tervek elkészültével megkezdődhet a kivitelezés is, amelyre a pályázat alapján akár húszmillió forintot is nyerhetnek. A forrást húsz százalék önerővel kell kiegészíteni, ha nyer a pályázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában