bizottsági ülés

2021.07.11. 07:00

A termésen is meglátszik a szélsőséges időjárás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatóságán megrendezték az idei első Tolna Megyei Aratási Koordinációs Bizottsági ülést, amelyen tíz szervezet elemezte a betakarítással kapcsolatban beérkezett információkat.

TN-információ

Az aratás végéig a NAK Tolna megyei falugazdászai hetente összegyűjtik az aratási adatokat, ezeket továbbítják a NAK központjába az országos aratási jelentés összeállítása céljából.

Az első koordinációs bizottsági ülésen elhangzott, hogy Tolna megyében a tavaszt szélsőséges időjárás jellemezte. Már a téli csapadék sem volt elegendő, a tavaszi vetési időszakban pedig többszöri talaj menti fagy nehezítette a munkálatokat, később a növények kelését.

A megyében június végén az árpa aratásával kezdődtek a betakarítási munkálatok. Az elhúzódó, hűvös tavasz hatására a gabonák később virágoztak, de a forróság miatt az aratást végül csak körülbelül egy hét csúszással kezdhették meg a gazdák.

A gabonafélék közül a gyenge, késői vetéseket, illetve a kései érésű fajtákat viselte meg különösen a júniusi forróság, itt jelentős terméskiesésre számíthatunk. Egyedül a jó vízgazdálkodású területeken várható jó, közepes termés. Búzánál átlagosan hektáronkénti 5-6 tonnás termésátlagot becsülnek a gazdák.

A repce a csapadék hiánya, a hűvös idő és a tavaszi fagyok miatt kevesebb elágazást és becőt hozott, a rovarkár is jelentős volt, melynek következtében még a tavalyi, alacsonynak számító hozamot sem biztos, hogy elérjük a megyében. Egyes helyekről jelentettek mindössze egy tonna/hektár termés­átlagot is.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselője három sajnálatos tűzesetről tett említést. Június 21-én Udvariban 3,5 hektár fűszéna égett. Regölyben 25 szénabála gyulladt ki, valamint Pusztahencse határában két tábla lábon álló árpa égett. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya beszámolt a 2018–2020 év közötti megyei baleseti statisztikáról. A 600 esetből 83 balesetben mezőgazdasági gép volt érintett. Huszonhárom személyi sérülés történt, melyből 3 halálos és 11 súlyos kimenetelű volt.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának képviselője a rakományrögzítés fontosságát hangsúlyozta. A szalma és szénabálák szállítása során nagyon sok esetben nem megfelelő azok rögzítése. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a hidraulikus eszközöket csak olyan gépjárművezető vezetheti, akinek a járműre megfelelő jogosítványa, engedélye van. Ezen szabályok betartása az üzemeltető és a gépjárművezető felelőssége.

Jelentős lehet a terméskiesés

A tavaszi vetésű növények közül a napraforgó kezd virágozni. Az április eleji korai vetések nehezen keltek a hideg miatt, majd a megérkező csapadék megtömörítette a talajt, így a termés több helyen nem egységes. A kukorica szenved a szárazságtól, egyes táblák gyengébb adottságú részein már szárad az állomány. Ez már biztos termésdepressziót okoz, ami komoly gondot jelent, főleg azoknak, akik a magas előszezoni árak miatt, esetenként akár hektáronkénti 8 tonna mennyiségre szerződtek le.

A tavaszi fagy a gyümölcsök nagy részét az idei évben is elvitte. A legnagyobb terméskiesés a kajszinál várható, de őszibarackból, cseresznyéből, meggyből idén megint kevés lesz. Az őszi szüretelésű gyümölcsök átvészelték a fagyokat. A szőlő, a száraz időnek köszönhetően egészséges, lisztharmat csak elvétve található.

Borítóképünkön: Több szakma képviselői vesznek részt a bizottság munkájában

 

Ezek is érdekelhetik