vendéglátás

2021.07.27. 11:46

Az áfa öt százalékról újra huszonhétre emelkedik

Megszűnik a kedvezményes áfa a házhoz szállított vagy elvitelre rendelt ételekre és italokra augusztus elsejétől. A megkérdezett vendéglátós szerint nagyobb gond a munkaerőhiány.

Munkatársunktól

Tavaly novemberben már javában tombolt a koronavírus-járvány második hulláma. Ekkor lépett életbe az a rendelet is, hogy az éttermeknek és egyéb vendéglátó egységeknek zárniuk kellett. Ezt követően az éttermek igyekeztek megkeresni a lehetőségeket, így a legtöbben az ételek házhoz szállítását választották. Ez a szolgáltatás sokak körében volt népszerű, könnyedén hozzájuthattunk kedvenc ételünkhöz. A futárral sok esetben még csak találkozni sem kellett, hiszen a rendelésnél kérhettünk biztonságos, érintkezésmentes átvételt és fizetést is. Ez azt jelentette, hogy nem kellett ajtót nyitni a futárnak, neki elég volt csengetnie és az árut elhelyezni az ajtó előtt.

A kormány a vendéglátóiparban dolgozók terheinek csökkentése érdekében tavaly novemberben döntött arról, hogy a huszonhétről öt százalékra csökkenti az elvitelre kért ételek és italok áfáját. A vírushelyzet azonban fokozatosan javulni kezdett, az éttermek teraszai április végén nyithattak, ezt követően pedig védettségi igazolvánnyal a vendéglátóhelyek belső, zárt részei is látogathatóvá váltak. A helyzet javulása miatt ez az átmeneti ötszázalékos áfacsökkenés augusztus 1-jén megszűnik.

A szekszárdi Trattoria da Matteo étteremben ez az intézkedés nem befolyásolja majd az árakat.

Costantini-Molnár Mimi, a tulajdonos felesége elmondta lapunknak, új étlapot terveznek, számos új fogás közül választhatnak majd a vendégek. – Már évek óta nem emeltünk árakat, mi vagyunk a pizzériák közül az egyik legolcsóbb. A koronavírus miatt az alapanyagok árát folyamatosan emelték, nehéz volt beszerezni külföldről azokat, így nem voltunk annyira nyereségesek. Ennek ellenére most is akciókat fogunk tartani a kiszállítással kapcsolatban. Arra számítottunk, hogy visszaesik a rendelések száma, de nem így lett. Egy probléma van, hogy nehezen találunk munkaerőt, a vendéglátás területét többen most bizonytalannak ítélik meg. Mivel sok a kiszállítás és kevés a munkaerő, megnövekedett kiszállítási idővel kell számolni – tájékoztatott.

Drágább lesz

Viszonyításképp a csökkentés idején, ha egy élelmiszer nettó ára 1900 forint volt, és arra rájött az ötszázalékos áfa, akkor 2000 forintot kellett érte fizetnünk. A huszonhét százalékos áfánál a nettó ár ugyanúgy 1900 forint, viszont az áfa rajta már nem 100 forint, mint az öt százaléknál, hanem 510 forint lesz, így a termék 2000 forint helyett 2410 forintunkba kerül. A két összeg közötti különbség jól látható. Valószínűleg ezt kisebb rendelések esetén nem vesszük észre, de aki nagyobb tételben vásárol, annak a pénztárcája megérezheti a változást.

Borítóképünkön: a Trattoria da Matteo étteremben nem terveznek emelést sem a növekvő áfa, sem a drágább alapanyagok miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában