új forgalmi rend

2021.07.27. 20:00

Az első ütemben több utcát is egyirányúsítanak Tolnán

Hamarosan új forgalmi rend lép életbe a tolnai úthálózaton. A két ütemben bevezetendő változások első lépéseként augusztustól több utcát is egyirányúsítanak.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

A részletekről Berta Zoltán, a forgalmi rend felülvizsgálatát végző önkormányzati munkacsoport vezetője adott tájékoztatást. Az alpolgármester hangsúlyozta: az egyirányúsítás alapvető oka, hogy a városban sok a viszonylag nagy forgalmú, de keskeny úttest.

Kétirányú forgalom esetén a gépjárművek csak úgy tudnak elmenni egymás mellett, ha letérnek a padkára. Ez a körülmény – „súlyosbítva” az utak szélén parkoló autókkal – viszont veszélyezteti a közlekedés biztonságát, és lassítja a forgalmat. Másrészt pedig az úttestről a padkára hajtó járművek rontják az utak állapotát, ami a burkolat széleinek letöredezése és a kijárt, gödrös padkák képében jelenik meg, a folyamatos padkafelújítások ellenére is.

Az alpolgármester szerint az ideális megoldás az utak szélesítése lenne, ez azonban rendkívül drága, az önkormányzatnak messze nincs rá elegendő forrása. A keskeny utcákban pedig fizikailag nem is megvalósítható az úttest szélesítése. Ezért döntött a képviselő-testület – a rendőrséggel, közlekedési mérnökkel és más szakemberekkel egyeztetve – a mostani egyirányúsításokról. (Az elmúlt években már több kisebb utcában bevezettek hasonló intézkedést.)

Berta Zoltán azt is elmondta, hogy érkeztek lakossági vélemények az egyirányúsítás ellen és mellette is. A város vezetésének a közösség érdekét kell szolgálnia: a biztonságos és gyors közlekedést, illetve a település úthálózata állapotának fenntartását pedig az egyirányúsítás szolgálja. Ám hozzátette: fél év múlva felül fogják vizsgálni a mostani intézkedéseket. És ha esetleg mégsem válnának be, korrigálni fogják azokat.

Az új forgalmi rend bevezetésének második üteme szeptember elsejétől lép életbe. Ekkor elsősorban a parkolással kapcsolatban lesznek változások.

Tizenhárom útszakaszt érint a változás

Az egyirányúsítást augusztus másodikától vezetik be, hogy iskolakezdésig valamelyest megszokhassák az új rendet a közlekedők. Az intézkedés tizenhárom utcát, illetve útszakaszt érint.

Ezek a következők: Kinizsi utca a Szedresi utca felől a Szilágyi Erzsébet utcáig; Akácfasor utca-Tavasz utca a Víztorony utca felől a Szedresi utcáig; Táncsics utca és Mikszáth utca a Tompa utca irányából; Vörösmarty utca és Bocskai utca a Perczel utca irányából; Homokdomb utca az Eötvös utcáig a Perczel utca irányából; Eötvös utca a Homokdomb utca irányából a Batthyány utcáig; Csokonai utca a Batthyány utca irányából a Homokdomb utcáig; Szent Imre utca a Bajcsy-Zsilinszky utca felől; Mözs, Hunyadi utca a Jókai utcai kereszteződéstől a Tolnai utcáig; Mözs, Alkotmány utca a Béri Balogh Ádám utcától a Széchenyi utcáig; Mözs, Iskola utca és Tolnai utca a Dózsa tér felől a Petőfi utca irányában.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában