vár a megye

2021.07.23. 17:30

Idén is várt a megye, színes forgatag volt Sárszentlőrincen

Gasztronómiai különlegességek, kóstolók, irodalmi műsor, zene és természetesen kapcsolatépítés. Idén is ez állt az ezúttal Sárszentlőrinc központjában, a Hős kertben megrendezett, Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja című program középpontjában. A pénteki eseményen több mint negyven település közel hatszáz résztvevővel képviseltette magát.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Sárszentlőrinc a megye egyik legunikálisabb helye, sok hírességet adott az országnak. Itt tanult két évig Petőfi, végezte iskoláit Lázár Ervin, itt anyakönyvezték a közeli pusztán született Illyés Gyulát, de élt itt igazságügyi miniszter, sebészprofesszor és több akadémikus is. Azért jöttünk ma ide, hogy ápoljuk ezeket az emlékeket – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Süli János országgyűlési képviselő, tárca nélküli miniszter.

– Elevenítsük fel közös történelmi hagyományainkat, hogy a települések egyre közelebb kerüljenek egymáshoz – javasolta. Emlékeztetett: a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építése kapcsán is jelezték, a beruházás mellett kiemelten foglalkoznak majd a térségfejlesztéssel, hogy az életminőség különbsége ne nőjön Paks és a környező helységek között. Erre már eddig is jelentős forrásokat sikerült a településeknek juttatni, ami tovább bővül majd a közép-dunamenti térségfejlesztési társulásnak köszönhetően – hangsúlyozta.

– Ha körbejárjuk a települések standjait, megkóstoljuk ízeiket, beszélgetünk ottani emberekkel, rádöbbenhetünk, hogy a saját településünkön szintén nagyon sok érték van. Mi továbbra is azon dolgozunk majd, hogy a maihoz hasonló kezdeményezéseknek teret nyissunk, pénzt állítsunk mögé, és biztosítsuk az itt élőknek, hogy Tolna megyében otthon érezzék magukat – hangsúlyozta Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Vén Attila, a tavalyi rendezvény házigazdájának, Medinának a polgármestere szerint az idei program hangulata és a résztvevők is szinte azonosak a korábbival. Kapcsolatépítés szempontjából nagyon hasznosnak nevezte az eseményt. Mint mondta, több találkozót is lebeszéltek most, amelynek köszönhetően várhatóan újra tudnak éleszteni korábbi együttműködéseket.

 

A települések többsége a szokásokhoz híven idén is kitett magáért. A dekoratívan feldíszített standokon megjelentek a helyi gasztronómiai és kézműves remekek: sajtokat, szörpöket, mézeket, vagy lekvárokat kínáltak, máshol kézműves söröket, füstölt árukat, de akadt, ahol levendulából készült termékeket láttunk. Sok izgalmasat kóstoltunk, a különlegességek közül számunkra a varsádi standon ízlelt sváb specialitás, a sárgarépával töltött rétes ízlett leginkább. A legszebb stand címet egyébként idén a nagymányoki kapta.

A standokon idén is izgalmas étkeket sütöttek-főztek. Volt ahol harcsapaprikás készült, máshol húsos lecsó, többen grilleztek, de számunkra a legérdekesebbnek a kajdacsiaknál készülő bakonyi sertésgombóc tűnt. Ennek alapízét a gomba adja, amelyet vöröshagymán párolnak, majd beledobják a darált sertéshúsból készített fűszerekkel megbolondított húsgombócokat, végül az egészet tejföllel behabarják – árulta el a receptet az egyik ötletgazda, Major Judit.

Az értékek napján idén is részt vett Tolna testvér megyéje, Hargita, amelynek standján ízelítőt kaphattunk gasztronómiai különlegességeiből. Mózes Enikő Székelyudvarhely mellől érkezett. Megtudtuk, az általa készített helyi termékekből ágyas pálinkát, szörpöket, lekvárokat, bivalytejből készült finomságokat, kecskesajtokat hozott. Elmondta, Székelyföldön székely termékeket készítenek, amellyel őrzik hagyományaikat.

A rendezvényt zenés és irodalmi műsor, fotópályázat alapján készült tárlat színesítette, utóbbi a Lázár Emlékházban.

Bővült a tolnai értéktár

Három új értékkel bővült idén a tolnaikumok listája. Ezek egyike a patak fölötti dombon álló Ozorai vár, amely a felújítása óta teljes díszben áll. Megyei értékké minősítették a szekszárdi születésű Mészöly Miklós író munkásságát, akinek idén ünnepeljük születésének centenáriumát. Harmadikként a Rákóczi túróst választották a tolnaikumok közé, amely halhatatlanná tette a felsőleperdi születésű Rákóczi János nevét. Mint ismert, a megye napján, 2016-ban született döntés arról, hogy a megyei értékek közül az értéktár bizottság kiemeli a legrangosabbakat, amelyeket a hungarikum mintájára tolnaikummá minősíti. A megyében regisztrált helyi értékek száma immár jóval meghaladja az ezret. A Megyei Értéktár Bizottság ezek közül eddig 460-at ismert el megyei értékként.

Kiemelkedő értékgyűjtő tevékenységéért Értékdíjat kapott idén a Tolna Megyei Értéktár Bizottságtól a Nagydorogi Települési Értéktár Bizottság, valamint a Hőgyészi Általános Iskola Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában