Rangos elismerés

2021.07.02. 07:00

Igazságérzete már gyerekként a jogi pálya irányába vezérelte

Dr. Kaszás Gabriella, megbízott főügyészségi csoportvezető ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyésznek hosszú idő óta kiemelkedő, alapos elméleti felkészültség és jelentős szakmai gyakorlat birtokában, példás lelkiismeretességgel végzett, magas színvonalú ügyészi munkájának elismeréseként Kozma Sándor-díjat adományozott a legfőbb ügyész.

Ihárosi Ibolya

20210624 Szekszárd Dr. Kaszás Gabriella szekszárdi főügyész, portré Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Sajnálja, hogy a köztudatban az ügyészség, csak mint a vád képviselője jelenik meg, mert ez szerepel híradásokban, holott feladatkörük ennél sokkal szerteágazóbb, hangsúlyozta dr. Kaszás Gabriella. Kevesen tudják, hogy az ügyészség önálló alkotmányos intézmény, amely kizárólag a törvényeknek van alárendelve.

A büntetőügyekben is sokrétűek a feladatai, a vádképviselet csak a munka kirakati része. Az új büntetőeljárási törvény alapjaiban változtatta meg a nyomozás szabályait, az ügyészség és a nyomozóhatóság kapcsolatát. A nyomozás felderítési szakaszában törvényességi felügyeletet gyakorol az ügyészség.

Az úgynevezett vizsgálati szakaszban azonban, amely a gyanúsított kihallgatásával veszi kezdetét, az ügyészség irányító szerepet tölt be. Nemcsak felügyeli, de érdemben határozza meg az eljárás menetét és befejezését. Bizonyos ügytípusokban az ügyészség maga nyomoz. Azt még kevesebben tudják, hogy törvényességi feladatot gyakorol a büntetés-végrehajtás területén. Az ügyészség bármely időpontban és helyen ellenőrizheti például a fogvatartottakkal való bánásmódnak, valamint a büntetések, intézkedések végrehajtásának a törvényességét is.

Önmagáról elmondta, hogy bár közel harminc éve Szekszárdon él, a gimnáziumi évek és a munkája miatt még ennél is hosszabb idő köti a megyeszékhelyhez, de lélekben megmaradt „decsi lánynak”. A községbe idős, gondozásra szoruló, beteg édesapjához ma is gyakran hazatér. Az ügyészi pályára alapvetően az igazságérzete vezérelte.

„Nagyon fejlett igazságérzettel rendelkeztem, már gyermekként sem tűrtem a hazugságot és az erőszakot. Később, a Garay gimnáziumi éveimben a pályaválasztás kapcsán más gondolatok is megfogalmazódtak bennem, de az utolsó két évben már céltudatosan készültem a pécsi jogi egyetemi felvételire” – fogalmazott.

Eleinte polgári jogi területen tevékenykedett, viszonylag hamar felkerült a főügyészségre, ahol 1992 óta dolgozik, folyamatosan a fiatalkorúak büntetőügyeiben vesz részt első- és másodfokon, 2003 óta pedig döntően büntető fellebbviteli szakterületen működik. A leghosszabb ideig fiatalkorúak ügyésze volt, egy ideje csak a legsúlyosabb esetekben, például a kiskorúak sérelmére elkövetett, az élet- és a nemi erkölcs elleni bűnügyekben jár el.

Dr. Kaszás Gabriella, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész (Fotó: Makovics Kornél)

Arra a kérdésre, hogy mi ebben a munkában a legnehezebb, azt válaszolta, hogy a lelki tényező. Néha még éjszaka is előfordul, hogy egy-egy ügyön gondolkodik, bár úgy véli szerencsés alkat, mert többnyire a szükséges mértékben távol tudja tartani magától a borzalmakat.

– Ha újrakezdhetném, és még egyszer jogász lennék, akkor is az ügyészi hivatást választanám, mert az anyagi igazsághoz vezető út, a legteljesebb értelemben ügyészként járható végig – válaszolta kérdésünkre.

Férje matematika–fizika szakos tanár, három fiút neveltek fel, nagy odafigyeléssel, szeretetben. Mint elmondta, az ősök tiszteletére, a hagyományok követésére és a hazaszeretetre nevelték őket, mert otthonról ezeket az eszményeket hozta magával. Gyermekei közt három év a korkülönbség, az ikrek lassan húsz éve a Bartina táncegyüttes oszlopos tagjai, ötéves koruk óta táncolnak.

Szabadidejében több mindent szeretne csinálni, mint amennyire idő jut. Első helyen az olvasás szerepel, s arra is mindig odafigyelt, hogy a gyerekei kezébe adja az életkoruknak megfelelő klasszikus műveket. Az elmúlt évben szakjogászképzésen vett részt, ezért inkább csak szakirodalmat olvasott.

Alapelvei az életben az alázat, a hűség és a kitartás

Az egyetem után puritán körülmények között, körbejárták Európát a barátnőivel. A családdal azóta utaznak, mióta a gyerekek nagyobbak lettek, csaknem húsz éven át együtt túráztak Erdélyben és az Adrián. A férjével szívesen járnak színházba, kiállításokra. Jellemző, hogy kinek mi lenne a három kívánsága. Általánosságban békét, nyugalmat kíván a világban, nagyobb türelmet az emberek között és a hit erősödését.

Szakmai életében is vannak alapelvek amelyeket követ, ez egyik az alázat, a másik a hűség, hiszen ügyészként és a templomban is esküt tesz az ember, ami kötelez. A harmadik pedig a kitartás, mert időnként rögös az igazsághoz vezető út. Magánemberként pedig a három kívánsága három fiának a boldogsága. „Minden percet, amit velük tölthetek, áldásként élek meg” – mondta dr. Kaszás Gabriella, a kitüntetett ügyész.

Borítóképünk: Sokrétű, szerteágazó feladatkör az ügyészé, a vádképviselet ennek csak a kirakati része, fogalmazott dr. Kaszás Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában