Lengyel-Annafürdő

2021.07.01. 14:48

Mától újra lehet pályázni testvértelepülési programokra

Július 1-től ismét pályázhatnak az önkormányzatok testvértelepülési programokra – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Lengyel-Annafürdőn.

Vizin B.

Fotó: Makovics Kornél

Potápi Árpád János ismertette: a támogatásra magyarországi települési és megyei önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot a Kárpát-medence magyarok lakta települései, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria helyhatóságaival közös programok megvalósítására.

Kiemelte, hogy a támogatás idei keretösszege 500 millió forint, ami duplája a tavalyinak. Emlékeztetett arra, hogy a testvértelepülési pályázati program 2015-ben kezdődött 100 millió forintos keretösszeggel. Azóta 1284 programot támogattak 1 milliárd 250 millió forinttal. Egy önkormányzat félmillió és kétmillió forint közötti összeget nyerhet el. A pályázatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (bgazrt.hu) augusztus 2-áig lehet benyújtani, a programokat 2021. július 1. és december 31. között kell megvalósítani.

Az államtitkár hozzátette, hogy a 2020-ban elnyert, a koronavírus-járvány miatt fel nem használt támogatások elköltésének határidejét az év végéig meghosszabbították. A pályázat legfontosabb céljai között említette, hogy a testvértelepülési együttműködésekkel erősítsék a nemzeti azonosságtudatot. Azt is kiemelte beszédében, hogy a Kárpát-medence testvértelepülési programjával a határon túli magyarság 55 százalékát érték el.

A sajtótájékoztatón Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere a város határon túli magyar településekkel meglévő kapcsolatait mutatta be, rávilágítva az együvé tartozás történelmi gyökereire és jelentőségére Borszékkel, Madéfalvával, Pancsovával (Hertelendyfalvával) és Tardoskeddel.

Mik József, Borszék és Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere videoüzenetben beszélt a testvértelepülési együttműködés fontosságáról. Előbbi településvezető azt mondta: „a kapcsolat megerősíti az összetartozást, azt, hogy egy nemzet vagyunk, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalára kényszerített a történelem”.

Borítóképünk: Potápi Árpád János jelentette be a pályázati felhívás részleteit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában