a jogász válaszol

2021.07.31. 18:30

Mit kell tudni az otthonfelújítási támogatásról?

Tolnai Népújság

20210321_Szekszárd_Dr. Pesthy Gergely ügyvéd_Foto: Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Olvasóink kérdeztek, dr. Pesthy Gergely szekszárdi ügyvéd pedig válaszolt:

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet lehetőséget ad sok család számára, hogy gyakorlatilag fél­áron felújítsa a házát, lakását. A támogatás részleteiről sok helyen tájékozódhatunk, a felújítás kivitelezése azonban rejthet buktatókat.

Célszerű több vállalkozótól árajánlatot kérni, mert ezek között lényegesebb eltérés is lehet. Célszerű tisztázni a vállalkozóval, hogy átalánydíjas szerződést, vagy tételes elszámoláson alapuló szerződést kötnek. Előbbi esetben a vállalkozó díja gyakorlatilag minden költséget betakar, a megrendelőnek nem kell pluszkiadástól tartani. Az elszámolásos szerződésnél a vállalkozó csak az elvégzett munka ellenértékét követelheti, azonban a hozzá nem értők nehezen ellenőrizhetik a tényleges mennyiségeket. Ha a maximális összeget szeretné valaki igénybe venni, akkor megfontolandó műszaki ellenőr megbízása. Ő a megrendelő érdekében ellenőrzi a vállalkozót, pótolja a családok hiányzó szakértelmét.

Mindenképpen fontos írásbeli szerződést kötni a vállalkozóval. Ezt a rendelet is megköveteli, de célszerű lehet az államkincstári szerződésmintát kiegészíteni, például kötbérrel, a felújítási munkák céljának pontos leírásával. Jó azt is tudni, hogy ha a szerződéskötést követően kérünk a vállalkozótól más munkát is, akkor az pótmunka, aminek a díját az átalánydíjas szerződésen felül kell megfizetni. Ha a munkával kapcsolatban bármi probléma merül fel, akkor azt célszerű nyomban írásban rögzíteni, és elsősorban megbeszélés útján megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában