találkozó

2021.07.22. 20:30

Tolna megye gasztronómiájával is megismerkedtek

Hargita és Tolna megyék között 2018-ban köttetett testvérmegyei együttműködés, és ennek keretében évről-évre sor kerül különböző szakmai jellegű találkozókra.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Ez most sem volt másként. A ma délelőtti Szekszárdon, a Vármegyeháza dísztermében kezdődött, a fő téma az agrár- és élelmiszergazdaság, a helyi termékek előállítása, kereskedelme volt.

A vendégek húszan jöttek Erdélyből, Hargita Megye Tanácsának képviselői, tisztségviselői, vállalkozók, gazdálkodók. Őket Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte magyarul és románul, majd ismertette az egész megyét a gasztronómia tükrén keresztül bemutató sorozatot, a Gasztromegye projektet. Vas-Guld Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi központú karának adjunktusa – lévén Szekszárd a bor városa is – a bor készítéséről, borfogyasztási szokásokról tartott előadást. A résztvevők érdeklődve hallgatták Kiss Balázst, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjét, aki a megyei védjegy koncepcióról beszélt.

Délután a találkozó szakmai látogatásokkal, study visitekkel folytatódott. A vendégek megtekintettek egy borászatot, megkóstolták a borokat, majd megismerkedtek a kézműves csokoládégyártás itteni különleges technológiájával és a termékekkel is. Utóbbinak különösen az Erdélyből érkezett gyerekek körében volt nagy sikere.

Este a Hargita megyei vendégeket Bonyhádon a város polgármestere, Filóné Ferencz Ibolya fogadta. A közös vacsorára hivatalos volt Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában