átadás

2021.08.15. 11:30

A székelység otthont teremtett Bátaszéken

A székelyek azután, hogy nyolcvan évvel ezelőtt elindultak Bukovinából, otthonra találtak Bátaszéken – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szombaton a Székelyek Háza átadásán.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Szilágyi Péter emlékeztetett: a bukovinai székelyek áttelepítését 1941-ben határozták el, és valósították meg. – Ha 80 év után is él egy közösség, akkor azt gondolom, hogy az otthonteremtés receptje már az önök birtokában van – szólította meg a közönséget. – A hozzávalók: önszerveződés, a hagyományok megélése, a közösség fenntartása, a család értékének őrzése és a következő nemzedék felnevelése.

A Székelyek Házát a Bátaszéken negyedik alkalommal megrendezett józseffalvi búcsú alkalmával avatták fel, a rendezvényen jelen volt dr. Bozsolik Róbert polgármester és Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetéségnek elnöke is. A létesítményt, a székelykaput és a kereszt mellé helyezett időkapszulát Kürtösi Krisztián római katolikus plébános áldotta meg. A 320 négyzetméteres épületet a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre a nemzetpolitikai államtitkárság 50 millió forintos támogatásával és mintegy 40 millió forint értékű, önkéntes munkával hozta létre – mondta Molnár Péter, a szervezet elnöke. Dr. Bozsolik Róbert hozzátette, hogy az önkormányzat annak idején 5 millió forintos támogatásról hozott döntést.

Horváth István, a Fidesz politikusa, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: a közösségi házban „benne van” a bukovinai székelyek öröme, szenvedése és reménye is. – Ha küzdünk, reménykedünk, összefogunk, akkor igazi értéket tudunk teremteni nemzetben és közösségben egyaránt – jelentette ki.

A közösségi házban, székely tájszobákban mutatják be a bukovinai székelyek néprajzi örökségét, egy új építésű közösségi teremben előadásokat, filmvetítéseket tartanak majd, és itt próbálhat a helyi székely néptáncegyüttes és az 51 éves népdalkör. A teremben helyezték el a 14 stációból álló székely golgotát, amely a székelyek történetét mutatja be.

Az átadás után helyi és környékbeli, hagyományőrző néptánc csoportok, zenekarok szórakoztatták a közönséget, majd a rendezvényt utcabál zárta.

Képünkön: A székely kapun a nemzetiszín szalagot Szilágyi Péter, Horváth István, Molnár Péter és – az építtetők részéről – Papp Vilmos vágta át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában