almanach

2021.08.29. 07:00

Beruházásban három a magyar igazság, egy a ráadás Kalaznón

Három beruházás is megvalósult az utóbbi időszakban Kalaznón. Nemcsak a kerékpárosok, a gyalogosok is szó szerint jól járnak. Családi Nap is erősítette a közösséget.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Frei-Kovács Mónika 2019 vége óta vezeti és szolgálja Kalaznót polgármesterként. Korábban robusztus kamiont is vezetett, mint hivatásos teherautó-sofőr. Nőként párját ritkítva ebben a férfiak uralta, erőt, edzettséget és fokozott figyelmet követelő szakmában. Elismerésre méltóan megállta helyét és olyan tulajdonságokkal vértezte fel magát, melyek birtokában már nemcsak egy negyven tonnás gépjármű, hanem egy egész település navigálására vállalkozott.

Az elmúlt időszak több fontos, megvalósult beruházása azt igazolja, hogy jól tartja az irányt. Valamennyi fejlesztés egy-egy határozott ecsetvonással szépíti a település arculatát, ugyanakkor növeli a komfortérzést is.

– Elsőként hadd említsem a Magyar Falu Program keretében idén nyáron megvalósult kerékpárutat – kezdte a felsorolást Frei-Kovács Mónika. – Ennek a közel ötvenmillió forintos beruházásnak köszönhetően biztonságosan lehet kerékpárral közlekedni Kalaznón. Az út hossza 1066 méter, azaz több mint egy kilométer.

A piktogram is jelzi a kerékpárutat, amelynek hossza több, mint egy kilométer Fotó: Makovics Kornél

De nemcsak a kerekesek, hanem a gyalogosok számára is van jó híre a polgármesternek. A település Fő utcájának végén található egy olyan szakasz, amit a helyi népnyelv libafaroknak nevez. Meg lehetett már tépázva rendesen, nem véletlen, hogy az önkormányzat, ugyancsak a Magyar Falu Program adta lehetőséggel élve, anyagtámogatást igényelt. Sikerrel, a megnyert, négymillió-nyolcszázezer forint felhasználásával valamivel több, mint egy méter szélességű és közel négyszáz méter hosszúságú, árok nélküli járda épült meg. Tegyük hozzá, kiváló minőségben.

Libafarki rész minőségi járdával Fotó: M. K.

A libafarok tehát minden korábbihoz képest jobb állapotban áll a helybeliek – illetve, minden errefelé lépdelő személy – rendelkezésére. Még mindig nincs vége a sornak. Ugyanis A Fejlődő Kalaznóért Egyesület pályázott a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjára. Tette ezt azért, hogy rendbe hozassa az önkormányzat tulajdonában lévő, Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás rossz állagú épületét.

Frei-Kovács Mónika a helytörténeti gyűjteményt tartalmazó, felújított épületnél Fotó: M. K.

– Ez a célkitűzésünk is megvalósult a nyáron – mondta a polgármester, aki egyúttal az egyesület gazdasági felelőse. – A rendelkezésre álló, közel hatmillió forint ráfordításával felújíttattuk a tetőszerkezetet és a homlokzatot, valamint kicseréltettük a nyílászárók egy részét is. Az épület hátsó falánál ajtóval zárható kijáratot alakíttatunk ki. A négy kis helyiségből álló létesítmény immár méltó körülmények között mutatja be Kalaznó természeti adottságait, történelmét és gazdasági fejlődését. Az egyik szoba berendezésével néhai Elekes Dénes, a székelyek papja emlékének adózunk.

Wil és Jack, a holland házaspár faragta meg a helynevet mutató betűket Fotó: Mártonfai Dénes

A három magyar igazsághoz a szólás szerint tartozik még egy ráadás is. Kalaznón ez a közeljövőben nem lesz más, mint a gyermekek nagy örömére szolgáló, korszerű játszótér megépítése.

Hiszen az önkormányzat, a nemrég kézhez kapott értesítés értelmében erre is nyert mintegy ötmillió forintot, szintén a Magyar Falu Program keretében.

A fal tetejére is feljutott a polgármester

Családi Nap várta Kalaznó apraját-nagyját augusztus 21-én a park és focipálya területén. A verőfényes időben, az önkormányzat szervezésében zajló, 13 órától 19 óráig tartó rendezvény szemlátomást remek hangulatban telt. Köszönhetően nem utolsósorban annak, hogy felnőttek és gyermekek egyaránt megtalálták a számukra kedves elfoglaltságot.

Céllövészet, íjászat, kelevéz hajítás, pingpong, koncert és még számos más program vonzotta a közönséget. A résztvevők babgulyással csillapíthatták éhüket, limonádéval szomjukat, a legkisebbeknek pedig fagylalttal kedveskedtek a szervezők.

Csináljunk mesét! Ezzel a felhívással fordult Kosnás Árpád főképpen a gyermekekhez, akiket a neves koreográfus csakhamar bevont egy néptáncbemutatóba.

Rendkívül népszerűnek bizonyult az íjászat, így kisvártatva mind többen igyekeztek bizonyítani mesterlövész mivoltukat.

Ugyancsak rengeteg érdeklődőt vonzott a mászófal, mely hat és fél méteres magassága ellenére teljes biztonságot nyújtott meghódítóinak. Erre az erőpróbára sokan vállalkoztak, köztük volt Frei-Kovács Mónika is.

A polgármester bizonyította, hogy nem fél a kihívásoktól, s ha már egykoron Új-Zélandon elzarándokolt a Rotorua fenyegetően füstölgő vulkáni kúpjához, akkor a mászófal sem okozhatott gondot számára. Így is történt, a helybeliek nagy tetszésnyilvánítása közepette, sikerrel küzdötte le az akadályokat és feljutott a fal tetejére.

A Családi Nap egyik legnépszerűbb programja Fotó: M. D.

Az összeállítás megjelenését támogatta Kalaznó Község Önkormányzata.

Borítóképen: Frei-Kovács Mónika a helytörténeti gyűjtemény egy részével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában