visszatekintés

2021.08.16. 15:30

Hajdan: ezen a héten történt Tolna megyében

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire a megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Fotó: Bakó Jenő

60 ÉVE, akárcsak napjainkban, hőség tombolt a megyében és Szekszárdon is. A Víz- és Csatornamű Vállalat igazgatója elmondta: „olyan rohamosan megnövekedett a vízfogyasztás, hogy a város egyes pontjain zavarok mutatkoznak a vízellátásban. Korlátozó intézkedést még nem vezettünk be, de ha a kánikula még tovább tart, szükség lesz rá.”

60 ÉVE a kölesdi téglagyár a július hónapban 902 ezer téglát gyártott és 503 ezer téglát égetett. „Ez rekord mennyiségnek számít a kölesdi gyárban, hisz tíz évvel ezelőtt még háromszázezer tégla gyártása volt a rekord.”

60 ÉVE a kaposvári földrajzi vándorgyűlés résztvevőinek mintegy száztagú csoportja – budapesti földrajz szakos pedagógusok, szakfelügyelők, román, lengyel és cseh vendégek – megtekintette Szekszárdot. „A múzeumban nagy tetszéssel szemlélték a gemenci erdő gazdag állat- és növényvilágát bemutató anyagot.”

50 ÉVE „a szekszárdi TÖVÁLL munkásai megkezdték Közép-Európa egyik legkorszerűbb állattenyésztési speciális komplexumának építését. Több mint tizenötmillióba kerül az új mesterséges megtermékenyítő állomás, és ennek kiszolgáló létesítményei. A palánki építkezést körülbelül két év múlva fejezik be.”

50 ÉVE „három hét alatt ötezer hektoliter borra és szőlőre kötöttek szerződést termelőszövetkezetek és magántermelők az Állami Pincegazdaság szekszárdi telepén.”

50 ÉVE Lengyelországba utazott 320 Tolna megyei úttörő. „Mindannyian jó munkát végeztek, és ezért megkapták a »Kiváló úttörőmunkáért« kitüntetést. Két lengyel városban töltenek 3-3 napot: Wroclawban és Krakkóban.”

35 ÉVE Az atomváros adott otthont a második megyei aratónapnak, látta vendégül a megye egész területéről érkező mezőgazdasági dolgozókat. „Délelőtt tizenegy órára az ünnepi nagygyűlésre már közel háromezren gyűltek össze a művelődési központ előtti téren, ahol Villányi Miklós mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumi államtitkár mondott ünnepi beszédet.”

35 ÉVE a sokéves használat után szükségessé vált a Sió szabályozása, azaz kotrása és a partszakaszok kövezése. „A régi Sió-medernél rakodták le a követ, s most hordják a szabályozás színhelyére. Itt először a partot lenyesik, s egyenletessé téve, a rézsűre mintegy 100 centiméter vastagságban rakják le a követ.”

35 ÉVE Domboriban, a SporTolna szombati napján „165-en álltak rajthoz a triatlonisták öt kategóriában. Vasárnap még ezt is messze felülmúlta a vállalkozók száma, ezúttal 271 kitartó sportember akadt, aki megküzdött az úszás, kerékpározás és a futás emberpróbáló távjaival.”

25 ÉVE „a németországi Aalenből negyven fiatal érkezett Domboriba, az ifjúsági táborba. A tizenéves diákok nemcsak a fürdőhellyel, hanem Budapesttel és Péccsel is megismerkednek.”

25 ÉVE „négy ország hatvanöt sportolójának részvételével zajlott az őcsényi repülőtéren a XVIII. Gemenci Vitorlázórepülő Bajnokság. A világon először most Őcsényben versenyeznek együtt hagyományos és segédmotorral felszerelt vitorlázórepülők.”

Borítókép: Külföldről is érkeztek indulók Őcsénybe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában