katasztrófavédelem

2021.08.09. 20:02

Ilyenkor érdemes kéményseprőt hívni

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kéménysepréssel kapcsolatos aktuális információkról tájékoztatott. A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellen­őrzést.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Nyáron gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a szabadságok miatt könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására. 2018. január elseje óta nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Lakhelytől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik-e a díjmentes kéményseprést.

A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva, irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni a kéményellenőrzésre – időpontot is itt lehet foglalni. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja, tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, idén országosan közel hétszáz ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, már érdemes tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

2016. július elsején kezdtek a katasztrófavédelem kéményseprői. Akkor országosan 1,8 millió kémény tartozott a katasztrófavédelem ellátási körébe, ma már 3,4 millió.

A csalók bírsággal fenyegetőznek

Sajnos nem mindegyik kéményseprő hoz szerencsét, ugyanis vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a kéményseprési szolgáltatásaikat. Nagyon fontos, hogy ezeket a csalókat nem szabad beengedni. A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak, figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Borítóképünkön: A családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk, nem automatikusan ellenőriznek a szakemberek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában