fejlesztések

2021.08.24. 11:30

Rengeteg forráshoz jut a néhány száz fős falu

A mostani önkormányzati ciklusban már jóval több mint százmillió forintot költhetett a fácánkerti önkormányzat fejlesztési célokra. Egy mindössze hétszáz lelkes településen ez kiemelkedő eredménynek számít.

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Kijelenthető, hogy a gyarapodás éveit éli Fácánkert a 2019-ben kezdődött önkormányzati ciklusban a világjárvány negatív hatásai ellenére is.

Orbán Zsolt polgármester szerint Fácánkerten az önkormányzati működésben nem okozott különösebb problémát a pandémia. Sajnos, mint minden településen, elsősorban a harmadik hullám idején, főként az idősek körében megnövekedett a betegek száma és többen elhunytak. Az élet azonban nem állhatott meg. A tanyagondnoki szolgálatra ugyan a szokásosnál nagyobb teher hárult a betegek, illetve az oltakozók szállítása kapcsán, de el tudták látni a feladatot. A hivatali munka is zökkenőmentesen folyhatott.

Az önkormányzati működés során többletköltség nem merült fel. Bár az iparűzési adó 50 százalékától elesett a község, de ezt az állam pótolta. Sőt: az év elején elfogadott költségvetéshez képest idén nagyjából 10 millió forintos többletbevétellel számolnak. Így előre nem tervezett fejlesztést is meg tudnak csinálni: a Belügyminisztérium pályázatán elnyert 11,7 millió forint támogatásból és 6,5 milliós önerőből szeptember 30-ig elkészül az útfelújítás a Jókai utcában.

Bár a járvány sok munkahelyen kényszerűen visszavetette a munka lendületét, a fácánkerti önkormányzatnál a különféle pályázatok benyújtása és lebonyolítása sok feladatot adott.

A polgármester elmondta: Fácánkert immár több éve két stabil pályázati forrásra támaszkodhat, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványra (JETA) és a Magyar Falu Programra. Csak a mostani, 2019-ben indult önkormányzati ciklusban a JETA pályázatain mintegy 50 millió, a Magyar Falu Program révén pedig hozzávetőleg 60 millió forintnyi támogatást nyertek el. Ami egy ilyen kis település számára rendkívül jelentős segítség.

Idén a JETA-nál két projektre pályáztak sikerrel: 4,7 millió forintot nyertek el a Kossuth utcai és a Táncsics utcai csapadékvíz-elvezető árkok rendbetételére. A Szabácsy István Sport és Szabadidő Park játszóterének felújítására, új játékok (játszóvár, kötélpiramis, fészekhinta) felállítására pedig 5 millió forint támogatást kaptak. Mindkét fejlesztés június végére el is készült.

A tavaly nyári villámárvíz utáni, az Árpád utca mögötti ingatlanokat érintő helyreállításra 3 millió forint vis maior forrást kapott a község. Szükség van azonban a csapadékvíz-elvezető rendszer átfogó rendezésére, amelyre a Területi Operatív Programhoz terveznek pályázatot benyújtani. Ennek előkészítése folyik.

A Magyar Falu Programhoz eszközfejlesztésre benyújtott fácánkerti pályázat is sikeres volt. Az utak kezelését, állagmegóvását a jövőben lapvibrátor, aszfaltvágó gép és sószóró gép segítheti, a közösségszervezést egy új fénymásoló géppel tudják támogatni. Ezen berendezéseket várhatóan november végén vásárolják meg.

Szintén a Magyar Falu Program révén szeptember végére elkészül a ravatalozó felújítása, amibe a tető- és nyílászárócsere, az előtér és a homlokzat felújítása tartozik. Mindez együtt 12 millió forint támogatásból valósul meg.

A jövő évi helyi rendezvények színvonalas lebonyolítása pedig már most biztosított. Erre a célra 2 millió forintot nyertek el, amit a 2022. évi Fácánkerti Nap, az idősek napja és a nyárnyitó program megrendezésére fordítanak.

Rendezni kellene a kastély sorsát

A kormány veszélyhelyzeti rendelkezései alapján kb. háromnegyed éven keresztül a képviselő-testület hatáskörében a polgármester egymaga hozta meg a döntéseket. Orbán Zsolt elmondta, hogy ebben az időszakban is igyekezett minden információt átadni a képviselőknek, és a tervezett döntéseiről előzetesen kikérte a testület tagjainak véleményét.

Egyetértés van a további elképzelésekről is. Így például arról, hogy a jövőben a szabadidőparkban vizesblokkot, öltözőt építenének. Talán a legfontosabbnak mégis azt tartanák, ha végre rendeződne a település legértékesebb nevezetessége, az egykori Kunffy-kastély sorsa. Az ingatlan tulajdonlása kapcsán régóta pereskedés folyik. Szükség lenne ennek mielőbbi lezárására, akár az állam segítségével. Az épület és a park állapota ugyanis a mostani bizonytalan helyzetben egyre romlik.

Borítóképünkön: Orbán Zsolt és Horváth István országgyűlési képviselő az augusztus 20-i ünnepségen az új kenyérrel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában