almanach

2021.08.12. 14:00

Sárszentlőrinc ízeit feltálalta, lelkészét díszpolgárrá avatta

Hamisítatlan piknikhangulatot és ínycsiklandozó illatot árasztott múlt szombaton kora délután a sárszentlőrinci Hőskert. A település parkjában éppen véget ért a családi főzőverseny és elkezdődtek a kulturális műsorok.

Szeri Árpád

A Hőskertben tartott családi főzőversenyen tizenegy csapat bizonyította tudását

Fotó: Kiss Albert

A Hőskertben az alkalmi kukták még ott sürgölődtek az üstök körül, de az asztalok mögött ülő rokoni, baráti társaságok tagjai már jó étvággyal kóstolgatták a sertéshúsból készült, ízletes ételeket, jobbára pörkölteket. Ám nemcsak ez a program aratott sikert a XXIII. Sió Kupa és Falunapon, hanem valamennyi. A rendezvénysorozat, mint azt megnyitójában Sátor Géza polgármester elmondta, már péntek este elkezdődött rockkoncertekkel. Szombaton délelőtt, Kovács Zoltán helyi labdarúgó főszervezésével, lezajlott a hagyományos Sió Kupa, azaz a kispályás focitorna. Nyolc csapat mérkőzött meg egymással, a győzelmet a Huligánok fantázianevű, kölesdi és Kölesd környéki együttes szerezte meg, maga mögé utasítva a sárszentlőrinci vendéglátókat, valamint a mórágyiak és szekszárdiak alkotta Aszfaltosokat.

Miután a konyhaművészet kedvelői is bizonyították tudásukat, illetve az étkek nagy része már szó szerint jóllakott befogadókra talált, a közeli, fából ácsolt színpaddal is rendelkező sátorban megkezdődött az ünnepélyes megnyitó. Az egyik asztalnál, mint kiderült, egy nagydorogi házaspár foglalt helyet.

– Érdekes apropóból kerültünk ide a férjemmel együtt – mondta Lánczosné Antal Márta. – A nagydorogi boltban találkoztam egy alacsony hölggyel, aki nem érte el a felső polcokon tárolt műanyag tányérokat. Segítettem neki, szóba elegyedtünk, és kiderült, hogy a sárszentlőrinci főzőversenyhez vásárolt eszközöket. Kedvesen meg is hívott bennünket erre a rendezvényre, mi pedig örömmel jöttünk. Az étel egyenesen isteni volt!

Sátor Géza közben elismeréssel illette a különböző, színvonalas programok szervezőit, köztük a Vöröskereszt felkérésére remek hangulatú edzést és életmód-tanácsadást tartó Katus Attila sportolót. A település vezetője egy-egy oklevél és díj átadása mellett kihirdette a versenyeredményeket is. A Hőskertben összesen tizenegy csapat bizonyította, hogy mester a gasztronómiában. Közülük a Csonka György vezette alkalmi szakácsok tették a zsűri elé a legfinomabb mintát. A legszebb virágoskert fotópályázaton Varga Józsefné lett az első, a legelragadóbb kis kedvenc fényképét pedig Szigeti Nikolett készítette el kutyájáról. Ezt követően a figyelem a színpadra irányult, több hagyományőrző tánccsoport, zenekar, dalkör, énekegyüttes, végezetül pedig diszkó szórakoztatta a közönséget egészen kora hajnalig.

– Az egyetlen korlát, az anyagi szűkösség ellenére igyekeztünk színes, változatos programokat biztosítani – nyilatkozta lapunknak Sátor Géza. – Azt tapasztaltam, hogy a rendezvény, akárcsak a tavalyi, jó hangulatban zajlott. A helybeliek már nagyon hiányoltak egy ilyen, felhőtlen szórakozásnak teret adó eseményt. Örülök annak, hogy sikerült zökkenőmentesen megszerveznünk.

Búcsú a lelkésztől

A falunap vasárnap, a helyi búcsú napján érkezett el harmadik, egyúttal zárófordulójához. Ezen a napon a sárszentlőrinci evangélikus templomban a jelenlévők – köztük lelkipásztorok – elbúcsúztak a nyugdíjba vonuló lelkésztől. Karl Jánosné Csepregi Erzsébet tiszteletes asszony harminchat éven át szolgálta odaadóan az egyházközséget, a gyülekezetet és a települést.

– Úgy gondoltuk éppen ezért, hogy ezen a tiszteletre méltó ünnepnapon adjuk át a Sárszentlőrinc díszpolgára kitüntető címet Karl Jánosné Csepregi Erzsébet lelkész asszonynak – jelentette be Sátor Géza. – Köszönöm ezt a lehetőséget a presbitériumnak és a gyülekezetnek. Polgármesterként is örülök, hogy valódi példaképet köszönthetek ma itt. Az értünk, Sárszentlőrincért tett erőfeszítést köszönjük meg neki akkor, amikor magunk elé helyezzük őt, és a mai naptól díszpolgárként is tiszteljük személyét.

A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amellyel a település tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek. Általában az nyerheti el, aki közösség érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen elősegítette a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását. Tisztelettel köszönjük hát közösségépítő munkáját, és azt is, hogy Sárszentlőrinc jó hírét erősítette és erősíti már puszta jelenléte is, akárhol jár hazánkban vagy a világban.

Kívánok továbbá jó egészséget, örömöt és boldogságot életének új szakaszában is. Az Úr békessége legyen elköszönő lelkipásztorunkkal, áldása kísérje nyugdíjas élete minden napján családjával együtt.

Borítókép: A Hőskertben tartott családi főzőversenyen tizenegy csapat bizonyította tudását

Az összeállítás megjelenését támogatta Sárszentlőrinc Község Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában