gasztromegye

2021.08.15. 20:00

Tampf knédli készült és kacsa Kisvejkén

Kisvejkén folytatódott a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület közös produkciója, a Gasztromegye-sorozat. A gasztroműsor tizennyolcadik epizódja is megannyi helyi értéket, kalandot és természetesen egy újabb kiváló ételt tartogatott a nézők számára.

Szücs Bence

Fotó: Ruip Gergő

Tolna megye ízeit és értékeit felkutatva folytatódik a népszerű, közösségi médiában elérhető műsor, a Gasztromegye. Az előző adásban Kisdorog értékeit és helyi jellegzetes ételeit mutatták be a készítők, a legfrissebb műsorban pedig Kisvejkére, a kajszibarack Tolna megyei otthonába kalauzolták el az érdeklődőket.

Rendhagyó módon nem a műsorvezető, hanem Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke kérdezte Farkas-Jókai Noémi polgármestert Kisvejke fejlesztéseiről. A beszélgetésnek teret adó helyi játszótér szintén a beruházások egyike, nemrég ez is a Magyar Falu Program keretében szépülhetett meg. – Mi a megyénél azt valljuk, hogy akkor érdemes egy települést fejleszteni, ha ezzel egyidejűleg a közösséget is fejlesztjük – emelte ki az alelnök, majd arról kérdezte a polgármestert, hogyan alakul a közösségi élet.

– A pályázatoknak és a közösség összefogásának köszönhetően épül a településünk, és bízunk abban, hogy a Kisvejkei Kajszi Fesztivál elindulásával ismét felpezsdül a közösségi élet Kisvejkén – zárta a beszélgetést Farkas-Jókai Noémi.

A párbeszédet követően már a főzés helyszínéről jelentkezett a műsor, ahol Vizin Balázs fogadta a nézőket, két rutinos szakácsnő, Fülöp Lászlóné, Ancsa néni és Herbert Zoltánné, Ildikó kíséretében. Ancsa néni elmondta, hogy Tampf Knédlit készítenek, ami magyarra fordítva annyit jelent, mint káposztás gombóc. – Mindezt egy pálinkával megbolondított kacsacombbal egészítenénk ki, így alkotna kerek egészet a menü – folytatta. Az alapanyagok és a munkafolyamatok felsorolását követően neki is láttak a főzésnek, ami a gombóc gyúrásával, kelesztésével kezdődött. Amíg a tészta legalább duplájára kelt, addig beirdalták, bepácolták, majd forró olajban kérget sütöttek a kacsacombokra, majd alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tették őket, hogy készre süljenek. Miután a tészta feléledt és megkelt, elkezdődhetett a „gombócozás”. Sváb ételhez mérten, semmi nem veszhetett kárba, így a tészta újragyúrását követően elkerülhetetlenül kisebb-nagyobb tésztaformák születtek.

Ez idő alatt sem restelkedett a Gasztromegye stábja, hiszen körbejárták, bemutatták a völgységi települést. Ellátogattak egy helyi pálinkafőzdébe, lencsevégre kapták a térség egyik legnagyobb gyümölcskereskedőjét és még számtalan épített, természeti örökséget, amit nagy becsben tartanak az itt élők. Még arra is jutott idő, hogy a helyi futballpályán tizenegyes párbajt vívjon a Gasztromegye műsorvezetője az NB1-es futballistákkal, Bernhard Barbarával és testvérével, Bernadettel. Komoly volt a tét, ugyanis a vesztesnek kellett mosogatnia. Balázs igyekezett mindent megtenni a büntetők hárításában, de balszerencséjére a pálya a helyiek felé lejtett.

A teljes epizódot ITT lehet megtekinteni.

Medinán folytatódik az ízutazás

Időközben megfőttek a gombócok és a káposzta is, a kacsacombok pedig szép aranybarnára sültek. A kisvejkeiek ráadásként egy piskótatekercset is tálaltak a főétel mellé, amit a helyi szokásoknak megfelelően kajszibaracklekvárral töltöttek. A kajszi, mint Kisvejke jellegzetessége, a műsor egészét végigkísérte, gyümölcs, pálinka és lekvár formájában is megjelent az adásban. A film végén az érdeklődők a jellegzetes sváb étel receptje mellett azt is megtudhatták, hogy Medinán folytatódik Tolna megye gasztro-kalandozása, augusztus 20-án, a Gasztromegye Facebook-oldalon. A beharangozó videóban a Medinai Tamburazenekar produkcióját láthatták, kiegészítve a forgatás néhány jól elkapott jelenetével. Sztorikban, érdekességekben, helyi értékekben és kiváló ételfogásokban várhatóan akkor sem lesz hiány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában