állatorvos válaszol

2021.08.13. 15:30

Szabad-e tejet adni a kutyának, macskának?

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagyszüleink idejében megszokott dolog volt, hogy a macskáknak tejet adtak, gyakran a kutyáknak is – válaszolt a kérdésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

Mint mondta, az állatok ezt valóban nagyon szerették, jó volt nézni és hallgatni a jóízű lefetyelést. Ez a szokás még ma is eléggé elterjedt. A tehéntej, ha összetételét nézzük, valóban sok értékes tápanyagot tartalmaz (például fehérjét, cukrot, zsírt, kalciumot), és azoknak az állatoknak, amelyek képesek megemészteni ezt, néha hasznos táplálék lehet.

Dr. Jakab Ferenc

Azonban igen gyakori, hogy a kutyák, macskák nem tudják ezt megemészteni, emésztési zavarokat okozhat, leggyakrabban hasmenést, ez pedig kiindulópontja lehet allergiának, vagy akár egy fertőző bélbetegségnek is. Utóbbi veszély különösen a kölyköknél áll fenn, elsősorban azoknál, amelyek még nem voltak beoltva specifikus fertőző betegségek ellen (a legrettegettebb ilyen betegség a parvovirózis, amely gyakran halállal végződik).

Ezért kölyökkutyáknak és kismacskáknak inkább ne adjunk tejet. Beteg, rossz étvágyú állatnak pedig pláne ne próbáljunk tejjel kedveskedni, mert valószínűleg ártani fog: a meglévő betegsége súlyosbodhat. Gyakori hiba, hogy mérgezés gyanúja esetén (a gazdák gyakran gondolnak mérgezésre fertőző betegségek esetében is) „ellenszerként” tejet adnak az állatnak. Ez azért veszélyes, mert bizonyos zsírban oldódó méreganyagok (ilyenek a gyakran használt permetszerek, atkaölő szerek), könnyebben és gyorsabban felszívódnak a tejzsír jelenlétében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában