vonzó a vidék

2021.09.25. 07:00

Egy tulajdonos több ingatlant is vásárol a legkisebb faluban

Lapunk utánajárt, mennyire kedveltek az ingatlant vásárlók körében azon települések, amelyek nagyon kevés lakosságszámmal rendelkeznek. Mint kiderült, hazánk egyik legkisebb népességű településén, Murgán nagyon is keresik az ingatlanokat.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Felkl Márton, Murga polgármestere lapunknak elmondta, hogy nagyon keresik az ingatlanokat Murgán. Jelen pillanatban, a tudomása szerint három-négy eladó ingatlan van a településen, kétmillió forinttól ötmillió forintos eladási áron, attól függően, hogy az adott ház milyen állapotban van.

Mint elmondta, a település lakosságszáma hatvan fő. Régebben százharminchét számozott ingatlannal rendelkeztek, a betűvel jelölt házakkal együtt összesen száznegyven ingatlanuk volt. A múlt évben közel tíz adásvétel történt a településen, volt olyan, hogy egy tulajdonos több épületet vásárolt meg. Azok a telkek is eladók, ahol semmilyen épület nincsen.

– Az ország minden részéből azokat az ingatlanokat keresik, ahol van ház, épület, de az nagyon kevés. A Covid-járvány hatására, más vidékiek, pestiek is leköltöztek a településünkre. A távmunka nagy úr az országban, tudnak dolgozni. Iskola, óvoda, bölcsőde nincs Murgán, de együttműködési megállapodás alapján a kötelező feladatokat Zomba központi irányítása alatt ellátjuk. Az orvos egy héten egyszer jön hozzánk, de minden nap rendel Kétyen, Felsőnánán. Murgával együtt a három települést egy orvos látja el. Falugondnoki szolgálatunk van, így mindent meg tudunk oldani – tette hozzá a polgármester.

A murgai házak felújítása nagyon népszerű. Most például egy nagyon régi parasztházat eredeti állapotában újítanak fel, huszonötmillió forintos pályázati forrásból, a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programjának köszönhetően – amelyhez húsz százalék pénzügyi önerő szükséges, és a tervdokumentációtól kezdve minden szabályozva van a felújítás során. Az új ingatlantulajdonosok elfogadása nem okoz problémát a településen. A lakosság tagjai egyenlő arányban fiatalok, középkorúak és idősek.

Van, akinek megéri, van, akinek nem

A legkisebb településekkel kapcsolatban gyakran hangzanak el ellenérvek az odaköltözéssel kapcsolatban: az adott helyen nincs iskola, óvoda, amely a fiatal családoknak különösen fontos, valamint orvosi ellátás sem igazán van – ami pedig az idősebb korosztálynak létszükséglet. Arról is sokat hallani, hogy talán épp ezért adják jóval áron alul az ottani ingatlanokat. A Tamási járásban fekvő Páriban ötmillió forintért lehet megvásárolni egy három szobás házat.

A Dombóvári járásban található Kocsolán kétszobás ház hárommillió-háromszázezer forintba, négyszobás ház hatmillió-hatszázezer forintba kerül. A Bonyhádi járásban, Mőcsényben azonban már huszonhat millió forintot kérnek azért a négy és két félszobás házért, amely vendégházként is üzemeltethető, valamint vendéglővel is rendelkezik. A Szekszárdi járásban, Sárpilisen pedig nyolcvanmillió forintért lehet hozzájutni egy három lakásból álló összesen négyszáz négyzetméteres ingatlanhoz.

Borítóképünk: A vidéki környezet, a jó levegő sokak számára vonzóvá teszi az itteni életet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában