almanach

2021.09.14. 14:00

Erdélyből és Délvidékről is jöttek vendégek a Szüreti Napra

A szocializmus éveiben sem szakadt meg a hagyomány, rendszeresen tartottak szüreti felvonulást Bogyiszlón. A mostanit szeptember első hétvégéjén rendezték, melyen a falu partnertelepüléseiről érkező delegációk is részt vettek. A polgármester is népviseletbe öltözött.

Wessely Gábor

Évszázados hagyomány Bogyiszlón a szüreti felvonulás, még a szocializmus évtizedei alatt sem szakadt meg. A falu híres a folklórjáról: néptáncáról, népdalairól, népviseletéről. A közeljövőben szeretnének nyitni a Sárköz felé – a szó fizikai értelmében –, megfelelő utat építeni a Sió-árvízkapuhoz, s úgy elérhetővé válik Gemenc, Keselyűs, Őcsény. Nem a nulláról indul ez a projekt. Az árvízkapuhoz vezető úgynevezett Boldogság útja részben már kiépített, betonozott, s további 2,4 kilométeres szakaszt kell még korszerűsíteni, járműközlekedésre alkalmassá tenni. Az anyagiak ehhez még nem állnak rendelkezésre.

A nyitás persze a helyi hagyományok megőrzésével történik. Bogyiszlón mások a szokások, más a viselet, mint a Sárközben. A különböző rendezvényeken be is mutatják ezeket a specialitásokat, sokszor más települések hagyományőrző csoportjait is meghívva.

A népviseletes menetet az idősebb korosztály tagjai zárták

A szeptember 4-i bogyiszlói Szüreti Napra távolabbi helyekről is eljöttek. Két erdélyi (Csernáton, Csíkcsicsó) és egy délvidéki (Törökfalu) partnertelepülésről érkeztek részint közreműködők, fellépők, részint érdeklődők, vendégek. Rajtuk és a helyieken kívül érsekcsanádi, gyönki és hosszúhetényi tánccsoportok is felléptek. A programot viseletes báli mulatság zárta a Tibsa Band közreműködésével.

A jegyzőt és a jegyzőnét feldíszített hintó vitte

A délutáni felvonuláson három korosztályból – óvodás, iskolás, felnőtt – volt bíró és bíróné, jegyző és jegyzőné. Énekelve, táncolva vonult végig a falu utcáin a menet, a tisztségviselőket hintók, a bort fogatok szállították. A kisbíró szorgalmasan dobolta ki a közhírré teendő dolgokat, és az italkínálás sem maradt el. A végállomás az iskola udvarán felállított szabadtéri színpad volt. Ott tartották a folklórműsort, anyaországi és határainkon túli fellépőkkel.

Tóth István polgármester (jobbra) és Csábrák Csaba alpolgármester

A polgármester, Tóth István is népviseletbe öltözött. Nem áll távol tőle a szüreti életérzés. Már huszonéves korában, 1987-ben jegyzőként szerepelt az akkori felvonuláson. A jegyzőné pedig a későbbi tolnai református lelkész Sipos Judith Éva volt.

Még nem készülnek online oktatásra

Nem csökken a falu lélekszáma, 2200 fő körüli. Sokan költöznek ki a megyeszékhelyről, Szekszárdról. Az ingatlanárak ugyan emelkednek, de még mindig kedvezőek. Az eladó házak hamar gazdára találnak. Távolabbi helyekről is jól megközelíthető a település, közel van az M6-os és az M9-es autópálya csomópontja, a Dunán átívelő Szent László-híd, és a Sió is itt folyik a kertek alatt. Egyre több cég érdeklődik az ipari park iránt. A munkába járó kisgyermekes szülők életét könnyíti majd a mini bölcsőde, melynek építészeti része nagyjából kész. Utómunkálatok vannak még hátra: festés, napelemek felhelyezése, udvar térkövezése. Aztán jöhet a berendezés. A 130 milliós projekt tervezett átadási határideje november közepe. Nyolc gyermek elhelyezésére lesz alkalmas.

Az óvodába, iskolába újonnan bekerülők száma évente 15–20 közötti. Volt 6-7 évvel ezelőtt egy hullámvölgy, amikor tíznél kevesebb gyerek született, de aztán visszaállt a szokásos létszám. Most, szeptemberben 19 elsős kezdte a tanulást a Boda Zoltán irányította intézményben.

Jól felszerelt iskolaudvar vár a gyerekekre a szünetekben

A tanárok mindegyike kérte és megkapta a koronavírus elleni védőoltást. A gyerekek közül is sokan éltek ezzel a lehetőséggel az oltható, 12–14 év közötti korosztályból. Egyelőre nem készülnek rendkívüli helyzetre – online oktatásra –, de ha a járvánnyal kapcsolatos statisztika romlik, ha szükségessé válik, megoldják a távoktatást. Van már rutinjuk benne. Rendelkezik az iskola hatvan tablettel, s ezeket a normál oktatásban is gyakran használják, hogy a tanulók begyakorolhassák a velük való önálló munkát.

Két ütemben újulhat meg a vízelvezető rendszer

Eredetileg vízügyi szakember Tóth István polgármester, ezért is törődik annyit a falu egyik nevezetességével, a Holt-Duna-ággal. A csapadékszegény évek és a felgyülemlett iszap miatt siralmas állapotban van ez a vízfelület. Szinte kiszáradt a meder. A partot egy szakaszon szépen rendbe rakták, játszóteret, térkövezett sétautat építettek, padokat helyeztek ki. Ám a holtág-rehabilitációhoz ennél sokkal több pénz és több eső kellene. A sokéves csapadékátlag közel 600 milliméter, s az idén eddig mindössze 240 milliméter esett.

Mindemellett a belvízrendezés, a csapadékvíz-elvezetés is szükséges. Ennek a munkának az első, kétszázmilliós üteme a közbeszerzés stádiumában van. Négy utcában – Tolnai, Kossuth, Ady, Zrínyi – végeznek majd munkálatokat, zárt, illetve nyíltárkos hálózatépítést, az ingatlanok előtti kocsibeállók elkészítésével együtt. A második ütemben rendezik majd a többi utca víz­elvezetését.

Tóth István aggódik a holtágért

Burkolatfelújításokat is végeznek, a Nyárfa utcában tíz, a Zrínyi utcában 36 millióból. Bogyiszló minden utcája burkolt, de a burkolatok minősége sok helyen silány; kalákában készült annak idején, „anyagtakarékos” módon. Nagy előrelépés, hogy a főút belterületi szakaszának felújítása a közelmúltban megtörtént, a külterületi, Tolnára vezető négy kilométeres részt pedig most korszerűsítik.

Az összeállítás megjelenését támogatta Bogyiszló Község Önkormányzata. A cikkeket Wessely Gábor írta. A fotókat Mártonfai Dénes és Wessely Gábor készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában