szakmai konferencia

2021.09.24. 07:00

Érdemes a civil szférát támogatni, több pénz jut idén

A korábbinál több anyagi támogatásban részesülnek a civil szervezetek, hangzott el a minap Szekszárdon a Vármegyeháza dísztermében. A civil szervezetek vezetői, tisztségviselői részére szakmai konferenciát hívott össze a Dunamenti Polgári Egyesület, hogy ismertesse, az elkövetkező időszakban milyen forrásszerzési pályázati lehetőségek lesznek.

Szepesi László

Fotó: A szerző felvétele

Berta Zoltán, a Dunamenti Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Öröm mindenki számára – mondta – hogy ilyen tanácskozást tarthatnak, hiszen tavasszal a világot sújtó járvány miatt nem volt szakmai képzésekre lehetőség, legfeljebb az online térben találkozhattak a civilekkel.

A konferenciát megnyitó dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja kifejtette, fontosak az ilyen tanácskozások, amelyeket a Civil Információs Központ szervez az egyesületek és alapítványok számára, mert lényeges információkat tudnak egymás javára átadni. Nagyon jó – folytatta –, hogy a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának vezető szakembereitől kapják az információkat a résztvevők ezen a rendezvényen, mert fontos jogszabályi előírások is vonatkoznak a civil szervezetekre.

A tanácskozás szakmai részét Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap kiírásait népszerűsítik. A jövő évi pályázatokat október negyedikén délelőtt hirdeti meg a Bethlen Gábor Alapkezelő, s a forrásokra egy hónapon át soha korábban nem látott összegre lehet majd pályázni, s márciusig a szervezetek megkaphatják a támogatást. Tavaly ez 9 milliárd 300 millió forint volt, most pedig 10 milliárd 800 millió jut a civileknek.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott nyitotta meg a tanácskozást (A szerző felvétele)

Több változás is lesz, például, hogy 300 ezer forintról 350 ezerre emelték az egyszerűsített pályázatok keretszámát. Megemlítette azt is, hogy azok a pályázók, akik nem nyerték meg a kért magasabb összeget, 150 ezer forintot kapnak, ösztönzőként, illetve a pályázatba fektetett munkájuk elismeréseként.

Beszélt arról is, hogy nagy sikernek számít a városi és a falusi civil alap is, amely 5–5 milliárd forint, és ebből a Tolna megyei civil szervezetek is tisztes összeget kaptak. A kormány felismerte, hogy a civil szférát érdemes támogatni, s a Miniszterelnökségnél rendelkezésre álló bő húsz milliárd forint négyszerese annak, amennyit 2018-ban erre fordítottak.

Idén egyébként Tolna megyéből 258 pályázat érkezett a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, s ebből 194 nyert, ami jobb az országos 69 százalékos aránynál. A városi és a falusi alaphoz is beadtak a megyéből sok pályázatot, s a megyébe a civil szervezeteknek az alapokból összesen 444 millió forint jutott.

A helyettes államtitkárt követően a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezető szakemberei a jövő évi lehetőségekről részletes tájékoztatást adtak. Dr. Kecskés Péter főosztályvezető, a Nemzeti Együttműködési Alap idei egyszerűsített és normatív pályázatainak, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap tavalyi pályázatainak tapasztalatairól beszélt. Dr. Kisida Tamás jogi referens a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, Furka Ágnes osztályvezető pedig a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap idei, illetve a NEA jövő évi összevont és egyszerűsített pályázatairól tartott előadást.

Borítóképünkön: Megteltek a széksorok a Vármegyeháza dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában