feltárás

2021.09.23. 15:30

Értékes régészeti leletek kerültek felszínre Dunakömlődnél

Folytatódott Lussonium feltárása, ennek során újabb római és kora-újkori régészeti emlékek kerültek felszínre – mondta portálunknak Fazekas Ferenc, a Paksi Városi Múzeum régész-főmuzeológusa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

G. R.

Lussoniumnál komoly probléma, hogy sem autóval, sem gyalog nem lehet kényelmesen megközelíteni. Ezt lehetne továbbfejleszteni, hogy vonzóbb turisztikai célpont legyen

Megtudtuk, az elmúlt hetekben újabb omladékokat tártak fel, amelyek egykori római épületekre utalhatnak. Nemrégiben egy fa konstrukció került elő ép fagerendákkal és keresztgerendákkal, amely valószínűleg a Bottyán-sánc erődítéséhez kapcsolható – vélekedett a szakember. Jelezte, ez azért fontos, mert tíz éve ugyan találtak hasonló maradványokat, ám azok nem kerültek elő ilyen nagyságban és állapotban.

Fazekas Ferenc szerint a mostani lelet a sánc belső részéhez kapcsolódhatott. Ezen kívül a régészek terra sigillata, vagyis a rómaiak luxuskerámiájának töredékeire, a római katonaság viseleti elemeire, bronz ruhakapcsoló tűre és övveretekre, valamint a Kr. u. 4. század második feléből származó tetőfedő bélyeges téglára is bukkantak, amin a római katonai vezető, Terencius neve olvasható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában