előadások

2021.09.29. 20:00

Felpezsdült az élet a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi központjában

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Kedden délelőtt nyitotta meg Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumának elnöke a 25 éves tehetséggondozó intézmény itteni iskoláját a Hunyadi utcában, s aznap késő délután két különleges előadást hallgattak az érdeklődők. Marsai Viktor, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatási igazgatója Dzsihádisták a kapuk előtt – a Száhel biztonsági kihívásai, Demkó Attila az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője pedig Globális kihívások a 2020-as években címmel tartott érdekes beszámolót.

A kutatási igazgató a Föld legkomplexebb válságzónájáról, a Száhel övezetről, a Szahara sivatag déli szegélyéről beszélt, ahol a túlnépesedés, a klímaváltozás, a törékeny államiság és a különféle radikális ideológiák előretörése okoz katasztrofális gondokat. Sok dzsihádista csoport is tevékenykedik ott, az al-Kaida, meg az iszlám állam kötelékében, s már több mint hatmillió belső menekült van a régióban. A külföldi katonai műveletek sem tudnak megfelelő eredményt elérni, ezért egyre többen próbálnak az általuk zöldebbnek álmodott európai mezőkre jönni. Nekünk azért kell tenni, hogy ott jobban éljenek az emberek, főleg a fiatalok ott tudjanak boldogulni, mondta.

A világ gondot okozó országairól beszélt Demkó Attila is. A sok közül kiemelte a legfontosabbnak tartott, Nigériától Pakisztánig érő déli félhold nagyméretű, instabil államait, amely mintegy exportálják az instabilitást Európába is. Kifejtette, az az idő, amikor ott, a helyszínen lehetett volna segíteni, elmúlt. Az afganisztáni vereség gyakorlatilag elkerülhetetlen volt, azok a missziók, amelyek során távoli, más kultúrájú országokban próbálnak demokratikus intézményrendszert, működő államokat létrehozni, sikertelenek. Esetleg lehet jobbítani gazdaságélénkítéssel, családtervezés segítésével, mezőgazdaság fejlesztésével. Amit viszont Európában okvetlen meg kell tenni, saját magunk védelme. A migráció rendkívül szigorú ellenőrzése, minimálisra csökkentése. Az ugyanis biztos, hogy ez a kontinens nem tud befogadni annyi embert, amennyi onnan a jobb élet reményében ide akar jönni.

Borítóképen: Marsai Viktor (balról) és Demkó Attila

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bovul-a-mathias-corvinus-collegium-intezmenyrendszere-4062935/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában