Bátaszék

2021.09.23. 17:30

Fontos a helyiek igénye, ezért is sikeres a város

A bátaszéki önkormányzat életét is befolyásolta a koronavírus-járvány, de minden nehézség ellenére nem kellett lemondaniuk a helyieknek azokról a szolgáltatásokról, melyeket a város vezetése az elmúlt években kiépített.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Úgy tervezték meg a város életét, hogy minden szolgáltatás, amit az elmúlt évek során kiépítettek, az működjön a koronavírus-járvány ellenére is, mondta dr. Bozsolik Róbert polgármester. Az idei évet meghatározta a Covid, a város vezetése igyekezett a szolidaritási kötelezettségét maximálisan teljesíteni. Bár a 2021-es esztendő költségvetése visszafogottabb volt a szokásosnál – 1,3 milliárd forintból gazdálkodhat a város –, törekedtek arra, hogy az önkormányzati intézmények jól működjenek, és minden olyan vívmányt megtarthassanak, amit eddig elértek.

Az első félévre nem terveztek látványos és tömegeket megmozgató kulturális rendezvényeket, de a második félévben – a jobb járvány­ügyi adatoknak köszönhetően – már megtarthatták az ötödik bornapokat, és ha nem romlik a helyzet, akkor a nagyon népszerű gasztronómiai estet is tervezik novemberre, illetve az idősek karácsonyváró ünnepségét.

Ami a fejlesztéseket, pályázatokat illeti, az elmúlt év nem kedvezett új projektek elindításának, de a korábban nyert pályázatokat sikerült megvalósítani, lezárni. A polgármester tájékoztatása szerint elkezdték a Piac tér rekonstrukciójának az előkészítését. A tervek szerint új térburkolatot, mobil bútorokat kap a terület, kamerákat helyeznek el, lesz egy kiszolgálóépület is, ahol a gombavizsgáló, a vizesblokk és egy iroda is helyet kap. Reményeik szerint a jövő év tavaszára mindez el is készül. Közben a városban több helyen is parkolókat építettek ki, hogy könnyebb legyen gépkocsikkal megállni.

A Budai utca forgalmas, mintegy 300 méteres szakasza új burkolatot kapott, több helyen végeztek és végzik a csapadékvizet elvezető árok korrekcióját. Ügyeltek arra is, hogy a járvány idején nehéz helyzetbe került családokat segíteni tudják, emiatt jelentősen megnövelték a szociális keretet. A felsőoktatásban továbbtanuló diákokat pedig Bursa Hungarica ösztöndíjjal támogatják, ennek összege is nőtt, az idei évtől 1,5 millióról 3 millió forintra.

Kövesden és Lajvéron is tartottak lakossági fórumot, ahol a helyiek igényeit figyelembe véve végezték el a felújításokat, fejlesztéseket.

Míg 2014-ben a Bátaszékhez tartozó két településen egyenként 500 ezer forint volt a költségvetési keret, addig idén 2,5 millió forintot biztosított az önkormányzat külön-külön mind a két városrészre. Ebből áteresz-felújításokat, útfelújításokat, árokrendezéseket végeznek el az idén.

Huszonöt éves a két város kapcsolata

Ünnepi testületi üléssel kezdődött meg az ötödik bátaszéki bornapok. Dr. Bozsolik Róbert polgármester a köszöntőjében elmondta, idén ünneplik Gyergyóditróval kötött 25 éves testvérvárosi kapcsolatukat. Ebből az alkalomból Puskás Elemér ditrói polgármester személyesen mondta el köszöntőjét, a másik testvérváros, Besig­heim polgármestere pedig levélben küldte el üdvözletét.

Dr. Bozsolik Róbert hangsúlyozta, 25 évvel a testvérvárosi szerződés aláírása után elmondhatjuk, barátság köti össze a színjátszókat, a két város diákjait, táncosait, tűzoltóit, az Euromóka-csapatok tagjait. A köszöntőbeszédek után egy okirattal erősítették meg Bátaszék és Gyergyóditró testvérvárosi kapcsolatát. Az ünnepi hangulatot a Bátaszéki Pedagógus Kórus és Környei Attila gitárművész műsora tette még emlékezetesebbé.

Borítóképünk: Dr. Bozsolik Róbert bátaszéki és Puskás Elemér gyergyóditrói polgármester a két település negyedszázados barátságát megerősítő ünnepségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában