díjazták a legjobbakat

2021.09.23. 20:00

Íme, a Kálvária megújítására kiírt ötletpályázat fődíjas tervei

Három alkotást találtak továbbgondolásra érdemesnek a szekszárdi Kálvária-kilátó és környezetének megújítása kapcsán kiírt ötletpályázaton. Mint azt megírtuk, a pályázatot a kilátó ügyét felkaroló szekszárdi fiatal, Máté István kezdeményezése nyomán írták ki.

TEOL

20210324_Szekszárd_Máté István Szekszárdon a Kálvária kilátónál_Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ötletpályázat kiírása előtt elvégzett közvélemény kutatáson mintegy kétezren töltötték ki a Kálvária-kilátó rekonstrukciójával kapcsolatos internetes kérdőívet. Utóbbin arról kérték ki az érdeklődők véleményét, hogy milyen jellegű átalakításnak örülnének. Ezt követően bizottság alakult a formálódó tervek mentén történő rekonstrukció megvalósítására. A bizottság elnöke Máté István, helyettese Korcsmár István az Alisca Bau nyugdíjas vezérigazgatója lett, de a munkában további öt szekszárdi szakember is részt vesz.

A bizottság aztán ötletpályázatot hirdetett „A Kálvária-kilátó és környezetének felújítása” címmel. A pályázat célja az volt, hogy ötleteket szolgáltasson a kivitelezéshez.

– „A pályázatra kizárólag színvonalas, gondosan kidolgozott, odaadó tervezőmunkát sejtető anyagok érkeztek” – fogalmaztak a kezdeményezők a Facebook-on a rekonstrukció népszerűsítésére létrehozott oldalon közzétett bejegyzésükben. Hozzátették:„minden dokumentáció tartalmazott olyan elemeket, gondolatokat, amelyek erős szekszárdi kötődést, lokálpatrióta indíttatást sejtettek”. Ugyancsak megemlítik, hogy a tervekben egészen újszerű, olykor már-már elképesztő elképzeléseket láthattak.

A pályázatra beérkezett alkotások közül – a lakossági közvélemény-kutatás eredményét, és a szakmai szempontokat szem előtt tartva – három pályaművet emeltek ki. A pályaművek mind műszaki kidolgozottságukban, mind ötletességükben, mind pedig megvalósíthatóságukban elérték azt a szintet, amely alapján továbbgondolásra érdemesnek találták. Ezeket az alkotásokat egyenként 500 ezer forintos díjjal ismerték el – áll a bejegyzésben.

A kezdeményezők kiemelték, fontos hozzátenni, az elbírálás és a díjazás önmagában még nem jelentenek garanciát a megvalósulásra. Mint azt írták, abban bíznak a remek terveket látva, tovább haladhat a Kálvária-kilátó felújításának „nemes és fontos ügye”.

A fődíjasok:

– Ambrus Tibor

– ANGA építészek (Sebestyén András, Bocz Gabriella)

– KJB Építész Kft. (Joó Balázs, Karácsonyi Viktor, Kajári J. Tamás, Lampek Beáta)

Kiállítás nyílt az alkotásokból

A pályázatra beérkezett alkotásokból a Szekszárdi Őszi Fesztivál társprogramjaként kiállítás nyílt szeptember 16-án a Vármegyeháza udvarán. A „Fellegvárunk, a szekszárdi Kálvária-kilátó” címmel megnyitott tárlaton tablókon láthatók a látványtervek, a hozzájuk tartozó leírásokkal, valamint Hodossy László építészmérnök szakmai értékelésével együtt. A kiállítás megnyitóján adták át a legjobbaknak járó elismerést.

Borítóképünkön: Máté István a Kálvárián, aki útjára indította a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában