sajtótájékoztató

2021.09.17. 14:45

Jogszerűen módosította az SZMSZ-t Ács Rezső

A Tolna Megyei Kormányhivatal vizsgálata a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) egészére kiterjedt. Ez alapján összességében elmondható, hogy a polgármester jogszerűen módosította az SZMSZ-t abban az időszakban, amikor ő hozott döntéseket a közgyűlés helyett. Dr. Gábor Ferenc jegyző sajtótájékoztatóján az is kiderült, hiába fizettek ügyvédi irodáknak több millió forintot a város cégei az átvilágításokért, írásbeli tájékoztatót ezekről a polgármester többszöri kérésére sem tudtak bemutatni az ügyvezetők.

Tolnai Népújság

20210917_Szekszárd_Sajtótájékoztató_Gábor Ferenc jegyző tartott sajtótájékoztatót Szekszárdon a polgármesteri hivatalban_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Két témában tartott sajtótájékoztatót pénteken dr. Gábor Ferenc szekszárdi jegyző. Befejeződött az Éljen Szekszárd és Bomba Gábor frakcióvezető által kezdeményezett törvényességi eljárás. A képviselő a miniszterelnökséghez és a megyei kormányhivatalhoz fordult, mivel az ÉSZ szerint Ács Rezső polgármesteri döntése a Szervezeti és Működési Szabályzat megváltoztatásáról törvénysértő, sőt alkotmányellenes volt. Dr. Gábor Ferenc leszögezte, Magyarországnak Alaptörvénye van, a kormányhivatal vizsgálata szerint pedig a városvezető jogszerűen módosította az SZMSZT-t.

A Tolna Megyei Kormányhivatal a több mint hetven szakaszból álló Szervezeti és Működési Szabályzattal kapcsolatban hat pontban észrevételt tett, melyek többsége egyszerű technikai módosításokat igényel, több pedig ezek közül már a kifogásolt június 12-i SZMSZ-módosítás előtt is hatályban volt. Két esetben érdemi változtatásokat kér.

Az egyik az úgynevezett Általánostól eltérő döntéshozatali eljárásra vonatkozik, amelyet más testületek is alkalmaznak azért, hogy a konszenzusos ügyekben a közgyűlés munkáját a vita elhagyásával gyorsítsák. A kormányhivatal szerint azonban ez alkalmas arra, hogy korlátozza a képviselők személyes megnyilvánulását a testületi munkában. A jegyző közölte, természetesen elfogadják a kormányhivatal véleményét, és a szükséges módosításokra javaslatot tesznek a közgyűlésnek.

A másik, az ülésvezetést érintő észrevétel az új napirendi pont felvételének időpontjával kapcsolatban megállapítja, hogy az SZMSZ-ben szereplő módon nem lehet különbséget tenni képviselők, alpolgármester és polgármester között. Dr. Gábor Ferenctől megtudtuk, ezért a változtatásra vonatkozó javaslat, amelyet a közgyűlés elé tárnak a következő ülésen, naptári napokat határoz meg a polgármester javaslattételéről, akárcsak a fővárosi közgyűlés működési szabályzata. A jegyző azt is elmondta, a képviselőknek napirendi pontra vonatkozó javaslataikat az ülés előtt tíz nappal kell megtenniük. A jogalkotó szándéka ennek a szabálynak a bevezetésével az volt, hogy megelőzze a korábbi időszakban kialakult kaotikus, szakmaiatlan döntéshozatali eljárás visszatérését, amikor az ülést megelőzően úgy vettek napirendre előterjesztéseket a képviselők, hogy arról sok esetben írásos előterjesztés sem készült. Ilyenkor a döntést szakmailag előzetesen sem a hivatal érintett szakembereivel, sem a döntés végrehajtására kijelölt személyekkel nem egyeztették, nem vizsgálták annak jogszerűségét, pénzügyi következményeit nem mérték fel. Ezen eljárás a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a döntések több esetben megalapozatlanok, végrehajthatatlanok voltak.

A kormányhivatal döntése ugyanakkor nem kifogásolta Ács Rezső bizottságok összetételére vonatkozó határozatát, mely azt célozta, hogy a két frakció képviselői arányosan kapjanak helyet ezekben. Nem emelt kifogást a hivatal az ellen sem, hogy a polgármester gyorsítani kívánta a város működését. Ács Rezső módosította a bizottságok, a közgyűlés és a polgármester hatáskörét, így a városi intézmények, cégek vezetőinek mozgástere nőtt.

Nem tudni, milyen eredményt hozott a vizsgálat

A sportcsarnok és a kulturális központ felügyelő bizottságainak elnökeit felkérte Ács Rezső, hogy készítsenek előterjesztést arról, a két intézmény átvilágítása után milyen írásos megállapításokat tett az ügyvédi iroda. Eddig egy iratot sem kapott a városvezető, de a két intézményvezető szintén nem látott ilyet. A polgármesteri hivatal az átvilágítók által kért több száz oldalas iratanyagot átadta, a polgármester pedig kérte Bomba Gábort, az átvilágítás kezdeményezőjét, hogy a vizsgálat eredményéről készítsen előterjesztést a közgyűlés ülésére, ám ez a mai napig nem készült el. Dr. Gábor Ferenc elmondta, első körben a sportközpont FEB tagjait és elnökét, az ÉSZ-es Faragó Zsoltot hívták egyeztetésre. A felkínált két alkalmat lemondta, és jövő csütörtökre kérte a találkozót. A hivatal vezetője azt is megjegyezte, az átvilágítást az ÉSZ képviselői kezdeményezték, és a város, valamint cégei közel húszmillió forint ügyvédi díjra vállaltak kifizetési kötelezettséget.

Borítóképen: Dr. Gábor Ferenc szekszárdi jegyző a pénteki sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában