közösségi tér

2021.09.24. 17:30

Lakossági fórumon mutatták be a terveket

Csernyus Lőrinc Ybl Miklós-díjas építész, Makovecz Imre egykori tanítványa és barátja, valamint Kampis Gábor építész voltak vendégei a múlt heti szerdai lakossági fórumnak, mindketten a Makovecz Imre Alapítvány képviseletében.

V. Sz.

Fotó: A szerző felvétele

A rendezvény első felében Csernyus Lőrinc az 1992-es Sevillai és a 2021-es Dubai Világkiállítás részleteiről mesélt, s vont párhuzamot a két gyönyörű építészeti remekmű megépítésének előzményei és megvalósítása között. Mint ismeretes, 29 évvel ezelőtt Makovecz Imrét kérték fel a sevillai pavilon tervezésére – miután az első tervet nem fogadták el –, és az elkészült vázlatterv alapján rövid idő alatt rajzolták meg a hivatalos terveket a szakemberek. A végeredmény egy igazi műalkotás lett, és Makovecz Imre neve innentől lett igazán ismert az egész világon.

Csernyus Lőrinc is részt vett az akkori tervezésben és munkálatokban a mester oldalán, tavaly pedig a Dubaji Világkiállításra felépülő magyar pavilon tervezésével már őt bízták meg. Az épületet Makovecz szellemiségében tervezte; megjelenésének középpontjában hazánk egyedülálló gyógy- és termálvízkincsének bemutatása áll. A kettős rétegű faszerkezetű épületben – amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll – helyet kap egy állandó kiállítás, melynek fő témája a balneológia.

A találkozó második részében a két szakember elmondta, hogy nagy lehetőség áll Dombóvár előtt. A Makovecz Imre Alapítvány legfőbb feladata az építész hagyatékának ápolása, elsősorban az épületek, terek megújítása, de mód van arra is, hogy a még papíralapon meglévő tervekből megvalósult, új remekművek születhessenek. Magyarország Kormánya jelentős anyagi forrást biztosít erre a célra minden évben.

A tér makettje (Fotó: V. Sz.)

A dombóvári önkormányzat kinyilvánította szándékát, meghozta a döntést, és a testület felhatalmazásával Pintér Szilárd polgármester aláírta a megállapodást, hogy a több szempontból is a beruházás során hiányosan kivitelezett tér végre betöltse funkcióját, s közösségi térré válhasson. Az alapítvány szakemberei elkészítették a koncepciótervet, a makettet, és várják a véleményeket, építő jellegű kritikákat, hogy az valóban a dombóvári közösség igénye szerint valósulhasson majd meg.

A vendégek elmondták, hogy egy különleges térről van szó, ahol Makovecz Imre mellett Samu Géza és Kígyós Sándor alkotásai is helyet kapnak, tehát három olyan elismert művész elképzelései jelenhetnének meg, akik kötődtek a városhoz. Dr. Gyergyák János főépítész az érdeklődőknek azt is elárulta, hogy a Hotel Dombóvártól a térig egy Makovecz-sétány megépítésében is gondolkodnak, mely útszakasz összekötné az építész két Dombóváron megvalósult alkotását.

Borítóképünk: Csernyus Lőrinc építész mesélt a tervekről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában