kiállítás

2021.09.15. 07:00

Máté István ötlete alapján ígéretes látványtervek születtek

Még csak huszonkét éves, de új-zélandi úti élményei akár egy amerikai „road movie” alapanyagát adhatnák. Főképpen azért, mert Máté István, a Szekszárdi Garay János Gimnázium akkor végzett diákja nem elégedett meg csak a táj és az emberek egyébként érdekfeszítő leírásával. Mindeközben bejárta az önmagához, lényéhez vezető utat is, ami, mint ismeretes, a legnehezebb feladat.

Szeri Árpád

20210324 Szekszárd Máté István Szekszárdon a Kálvária kilátónál, portré. (egyetemista) Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Új-Zéland szép, de számára a kedvenc város mindig Szekszárd marad. Ezt igazolja azon kezdeményezése is, mely – megvalósulása esetén – a Kálvária-kilátót ruházná fel jelentős többlettel. Ez a szekszárdiak igényei szerint létrehozandó többlet vonzó és akár országszerte közkedvelt látványossággá varázsolná a város ezen pontját.

Belevágott egy közvélemény kutatásba, szerkesztett egy űrlapot, amit feltett az internetre, megszólítva a szekszárdiakat. Kétezren válaszoltak arra, hogy minek örülnének leginkább a város fölé magasodó helyszínen.

– Számítottam az érdeklődésre, de ilyen jelentősre nem – mondta el lapunknak. – Az pedig kiváltképp öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a város komoly gazdasági szereplői közül is többen megkerestek. A legnagyobb köszönet Korcsmár Istvánt illeti, hiszen az Alisca Bau Zrt. tulajdonosa kezdeményezésemet a gazdasági kerekasztal elé terjesztette, egyeztetés céljából.

Egyébként lesz miről egyeztetni, hiszen az ugyancsak kiírt ötletpályázatra tizenkét pályamű érkezett. Ezeket a közönség is megtekintheti szeptember 16-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel a Vármegyeháza udvarán. A Fellegvárunk, a szekszárdi Kálvária-kilátó címet viselő tárlaton tablók mutatják be a látványterveket, leírásokkal, valamint Hodossy László építészmérnök szakmai értékelésével együtt.

– Annyit elárulhatok, hogy a pályázók mindegyike tiszteletben tartotta a kérdőíveken is megjelent szempontokat – engedett betekintést az eredménybe Máté István. – Azaz, a döntő többség a hagyományokat, értékeket megőrző tervet álmodott meg. Ezzel együtt a pályázók arra is törekedtek, hogy a kilátó teljesítsen új funkciókat, feleljen meg a kor igényeinek és legyen attraktív. De minden szónál többet mond a kiállítás, ahol egyébként díj átadással köszönjük meg a befektetett munkát. A pályázatból következő tennivalók pedig a kerekasztal szereplőinek magánfinanszírozásával valósulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában