egyház

2021.09.04. 15:10

Megyénkből is indulnak zarándokbuszok a kongresszusra

Magas rangú főpapok és hívők tízezrei érkeznek Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK), mely szeptember 5-től 12-éig tart.

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Magas rangú főpapok és hívők tízezrei érkeznek Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK), mely szeptember 5-től 12-éig tart. Ezt a katolikus világtalálkozót négyévente rendezik meg, de most a járvány miatt egy évvel csúszott a lebonyolítása.

Az előző, 2016-os a Fülöp-szigeteken volt, ahol közel félmillióan vettek részt a programokon. Főleg hitéleti és zenei rendezvények várják az érdeklődőket több helyszínen: templomokban, konferenciatermekben, színházakban, a Hungexpo területén, szabadtéri színpadokon, tereken. Felsorolni gyakorlatilag lehetetlen a közreműködőket. Például a nyitórendezvényen háromszáz táncos és legalább ugyanannyi énekes és zenész fog közreműködni, akik az ország különböző részeiről érkező gyermek- és felnőtt csoportok, kórusok, zenekarok tagjai.

Szemezgetve a kínálatban: a nyolc nap során műsort ad többek között a Csík Zenekar, a 100 Tagú Cigányzenekar, Ákos és a Moszkvai Patriarchátus Kórus. Katekézist (felnőtt hittant) tart Dominik Duka prágai, João Tempesta Rio de Janeiró-i, Gérald Lacroix kanadai, Charles Maung Bo mianmari bíboros és mások. A hitükről beszélő tanúságtevők között lesz Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója, Szabó Konstantin görögkatolikus pap és Áder János köztársasági elnök. Az előkészületek már évekkel ezelőtt elkezdődtek. A szervezést Fábry Kornél NEK-főtitkár (kaposfüredi plébános) koordinálta, a Pécsi egyházmegyéből Ravasz Csaba tolnai plébános vett részt ebben a munkában. A legtöbb hívő valószínűleg a szeptember 5-ei nyitómisére és a szeptember 12-ei zárómisére érkezik majd Budapestre. Mindkettőt a Hősök terén tartják. A nyitó istentisztelet főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke lesz.

Ekkor elsőáldozására is sor kerül. A faddi esperes-plébános, Rostás Jenő is visz két gyereket (egy faddit és egy gerjenit) erre az emlékezetesnek ígérkező eseményre. A NEK záró szertartását Ferenc pápa vezeti majd. Tolna megyei településekről is indulnak zarándokbuszok a pápai misére, például Szekszárdról, Dombóvárról, Paksról, Bonyhádról és Tolnáról.

Borítóképen: Rostás Jenő (balról) és Ravasz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában