ifjú tudósok

2021.09.23. 19:10

Nagyot csatázott utolsó gimnáziumi versenyén

Sz. Á.

20210525 Szekszárd A szekszárdi Garai Gimnázium tanulója Angyal Réka díjat kapott egy versenyen. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az ország legjobb nyolc történész diákja állt csatasorba az Ifjú tudósok országos középiskolai vetélkedőn. A nemrég lezárult versenysorozatot az M5-ös tévécsatorna közvetítette. Megyénk is képviseltette magát, Angyal Réka a Szekszárdi Garay János Gimnázium színeiben bizonyította felkészültségét.

Igen erős ellenfelet kapott Mezei Rozi személyében. A budapesti, nagynevű Városmajori Gimnázium diákja offenzív harcmodort képviselt, a szekszárdi fiatalt inkább a visszafogottság jellemezte. Ezzel együtt hősiesen tartotta frontvonalát, sőt, időnként szép részgyőzelmeket aratott. A kifejtő részben egyenesen brillírozott, a zsűri szó szerint ámulva hallgatta Rékát, aki Koppány és István kapcsolatát elemezte.

„Nagyon izgalmas, meggyőzött bennünket, a tartalmi részével teljesen egyetértek” – fejezte ki elismerését a bírálóbizottság, név szerint dr. Szabados György, a László Gyula Intézet igazgatója, dr. Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke és prof. dr. habil. Szakály Sándor történész, egyetemi tanár, az MTA doktora. Az utolsó kérdésre ugyancsak Réka válaszolt helyesen, de ezzel véget is ért a verseny, amit Mezei Rozi nyert meg mindössze két pont előnnyel.

– Igyekeztem a lehető legjobban szerepelni, mert ez volt az utolsó megmérettetésem garays­ként – mondta Réka. – Ugyancsak ekkor zárult le közös munkánk dr. Gesztesi Enikő tanárnővel, szerettem volna méltón elbúcsúzni tőle, mert rengeteget köszönhetek neki. Utólag azt látom, nagyon izgultam a tévés körülmények között, nem tudtam elég gyorsan reagálni. Ellenfelem ezt ki is használta. Egyébként Rozi végül országos második lett, szóval nem érzem nagy szégyennek, hogy kikaptam tőle. Szeretteim sem fogták fel tragikusan a dolgot, éppen ellenkezőleg, nagymamám végigsírta az adást büszkeségében.

– Immár a fővárosban jogi egyetemre járok, így a történelem továbbra is a mindennapjaim része marad. Több tantárgyam, például a magyar alkotmánytörténet, vagy az egyetemes állam- és jogtörténet a történelem tantárgyra épül jogi vonatkozásokkal. Abban pedig biztos vagyok, bárhová is sodor majd az élet, mindig imádni fogom a kosztümös filmeket, és sosem fogok nemet mondani egy lebilincselő történelmi regényre.

Borítóképünkön: Angyal Réka számos tanulmányi versenyt nyert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában