Négyökrös szekér

2021.09.20. 17:30

Olyan értékrendet teremtettek Uzdon, amely ritka kincs

Meghitt ünnepségen vehették át az uzdiak, sárszentlőrinciek az újjászületett Négyökrös szekér szoborcsoportot vasárnap délelőtt az Ifjúsági Szálló udvarán. A közadakozásból megszületett művel Petőfi emléke előtt kívánnak tisztelegni a munkát összefogó civil szervezetek.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Petőfi Sándor 176 éve, 1845 őszén Uzdon vendégeskedett, és felült a négyökrös szekérre Sass Erzsike mellé, amelynek emlékére íródott a magyar irodalom egyik közismert verse, A négyökrös szekér. A jeles eseményre egy szoborcsoport elkészítésével emlékeztek az uzdiak, amelyet az Uzdi Diákok Baráti Társaság és a Sárszentlőrinc Uzdért Társaság Egyesület tagjainak, valamint helyi és környékbeli településekről érkezők jelenlétében adtak át vasárnap dél­előtt.

– Uzd különleges hely, ez látszik az itt kovácsolódott közösségből, az elszánásból, kitartásból, ami őket jellemzi, amelynek a mostani alkalmat is köszönhetjük – mondta Süli János, a Paksi atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. – Mi, akik ismerjük Uzd és a hajdani iskola történetét, megtartó erejét, kicsit irigykedünk is, mert látjuk, hogy itt olyan értékrendet teremtettek, amely egész életen át zsinórmértéket jelent.

Süli János megemlékezett Renkecz Józsefről, aki értékes munkája mellett emléket állított Petőfi emlékezetes uzdi tartózkodásának, amely versének ihletet adott. Üdvözölte, hogy az azóta megsemmisült szobor újjászületésének érdekében a hajdani diákok összefogtak és a Négyökrös szekér szobor ma újra áll. – Az ilyen összefogás ritka kincs – mutatott rá.

Gerhardtné Pinczés Zsuzsanna egykori tanító egy szép mesét osztott meg hallgatóságával. Uzdról, a dolgos népek lakta kicsi faluról, amelynek történelme néhány hétre összefonódott Petőfi Sándor életével, amelynek lenyomata A négyökrös szekér című költeményében is olvasható. – Petőfi ittjártából legenda született, szeretete él a mai napig, büszkén őrizzük ezt a kicsi gyöngyöt, nekünk ez jutott – fogalmazott.

A megemlékezések után ünnepélyesen átadták a Horváth István fafaragó mester által készített szoborcsoport, majd a műalkotás elkészültéhez nyújtott támogatásáért emléklapot adtak át Horváth István fafaragó művésznek, Töttösi Jánosnak, Kési Gézának, Bulyáki Imrének, posztumusz Balogh Andrásnak, valamint Kászpári Károly ötletgazdának.

A tanítványok nem elköszönni, hanem megköszönni szeretnék

A Négyökrös szekér szobor eredetijét az uzdi igazgató-tanító, Renkecz József közadakozásból készíttette el annak idején, amelyet a hely szállóvá alakításakor tönkretettek. Az idén elhunyt legendás pedagógus tiszteletére a megújult szobor átadóját megelőzően néhai tanítványai kezdeményezésére emléktáblát avattak a mai uzdi Ifjúsági Szálló falán.

„Mi nem elköszönni, hanem megköszönni jöttünk, hogy a tanítványaid lehettünk. Itt vagyunk sokan, akiknek számolatlanul osztottad kincseidet, és akiket nemcsak irodalomra, történelemre, biológiára tanítottál, hanem örök útravalót kaptunk” – szólt a hála hangján az emléktábla-avatón Sátor Géza, Sárszentlőrinc polgármestere. „Ígérem, hogy emlékezni fogok rád, mindannyian emlékezni fogunk rád” – hangsúlyozta az egykori tanítvány. Az emlékezéseket követően a tábla megszentelésével zárult az emléktábla avatása.

Borítóképünkön: A gyerekek körében is nagy sikere volt a szoborcsoportnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában