Székelykapu-avatás

2021.09.05. 20:00

Öröm, hogy a székelység Pakson otthonra talált

Székelykaput állított Pakson, a Táncsics parkban, a Trianon emlékmű mellé az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete. A kapu Papp Jenő székelyföldi fafaragó mester keze munkáját dicséri.

Brunner Mónika

Fotó: Molnár Gyula

Süli János, tárca nélküli miniszter vasárnap, köszöntő beszédében méltatta Papp Jenő fafaragó munkásságát. Elmondta, korábban Bátaszéken avattak székelykaput, most Pakson, a kakasdi székelykapu pedig régi emlékhely. Felidézte, amikor először Erdélyben járt, megdöbbentette az élmény: mindenki magyarul beszél, mindenki magyar. Kifejezte örömét, hogy mindannyian itt lehetnek, és együtt ünnepelhetnek.

Szabó Péter polgármester lapunknak elmondta, Paks az együttműködés városa. A rendszerváltás után azon településeket választották testvértelepülésüknek, amelyek Trianont követően a határon túlra kerültek. Legaktívabb településnek Kézdivásárhelyet nevezte. Hozzátette: Paks több mint harminc éve ápolja a kapcsolatokat a székelyföldi magyarsággal. Eddig delegációk látogattak a településekre, valamint cserediák kapcsolat volt a települések között.

Mostanra felnőtt egy generáció is, amely megjárta Székelyföldet, felnőttként is tartja a kapcsolatot a székelyekkel, lelkileg kötődnek hozzájuk. Elmondta, örül, hogy a székelység Tolna megyében, Pakson is otthonra talált, amelyet nagyon jól jelképez a székelykapu: mindig nyitva van, mindig át lehet rajta sétálni.

Bándi Imrétől, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesülete (EMTE) elnökétől megtudtuk, a székelykaput a múlt évben, a Nemzeti Összetartozás Évében szerették volna felállítani, ez azonban a vírus miatt nem történhetett meg. A székelykapu Erdélyben, Hargita megyében, Nyikómalomfalván készült. Papp Jenő mesterember két testvérével együtt faragta a kaput. Ugyanilyen székelykapu található Szegeden, Nagyatádon és Monoron.

– A székelykaput ajándékba adjuk a városnak, mint szimbólumot, hogy itt vagyunk Erdélyből, jelen vagyunk. Egy ilyen kapuban benne van az erdélyi ember múltja, a kulturális hagyományaink. Paks óvárosának központjában helyeztük el, hogy amikor bárki ránéz, mindig jusson az eszébe, hogy a határon túli magyarság ugyanúgy magyarként él, és tesz azért, hogy magyarok maradhassanak – mondta.

Díjakat adtak át

Az ünnepség kiemelt vendégei: Dr. Szekeres Lukács Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetségének elnöke (EKOSZ), az EKOSZ tagegyesületeinek elnöki képviselete. Műsort adott a vajdaszentiványi néptánccsoport, a szászrégeni Csim-Bumm színjátszó csoport, Fábián Zoltán szövegíró-zeneszerző, Bognár Cecil, a Magyar Kultúra Lovagja.

Díjazták az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesülete által szervezett szavalóverseny helyezettjeit: Fődíj: Mester Zsolt (Szilágyi Béla: Székely miatyánk); 2. helyezett: Mester Balázs (Petőfi Sándor: A Székelyekhez); 3. helyezett: Csuka Szabolcs Róbert (Széllyes Sándor: Székely karácsony). Különdíj: Boros István Róbert (Kányádi Sándor: Nyergestető) és Galusz Áron (Petőfi Sándor: A XIX. század költői).

Borítóképünkön: Süli János miniszter, Bándi Imre, az EMTE elnöke és Szabó Péter polgármester vágta át a nemzeti színű szalagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában