országos találkozó

2021.09.26. 17:42

Tizedszer szavaltak fiatalok a Fedorka és SoseVolt VersNapon

Az idén már 10. alkalommal szervezte meg a Csizmazia Alapítvány a Fedorka és Sosevolt Versnap Országos Találkozót a Babits Mihály Kulturális Központban szeptember 25-én, szombaton.

Tolnai Népújság

2021.09.25 Szekszárd. Szekszárdon a művelődési központban országos versmondó versenyt rendeztek. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az egész napos rendezvényre, az I. fordulóba kisiskoláskortól egyetemistákig 307-en indultak 87 településről, ebből 117-en jutottak az országos döntőbe. Immár határon túlról, Kolozsvárról, Vajdaságból, Felvidékről is érkeztek versenyzők. A rendezvényt az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Nemzeti Tehetségprogram, a Magyar Versmondók Egyesülete támogatta.

A Csizmazia Alapítvány célja, hogy lehetőséget nyújtson a találkozásra azoknak a gyerekeknek, fiataloknak és és tanáraiknak, felkészítőiknek, akik szeretik az irodalmat, a verseket. A verseny négy korcsoportban zajlott. A díjazottak Budapest, Hajdúnánás, Szeged, Sopron, Székesfehérvár, Nyíregyháza Debrecen, Szombathely, Győr, Hajdúnánás, Szekszárd, Dunaszekcső, Miskolc, Érd, Hódmezővásárhely, Sárvár, Siófok településekről érkezők közül kerültek ki. Valamennyi versenyző arany, ezüst, vagy bronz fokozatú minősítésben részesült. E mellé a nap emlékére kaptak könyvekkel, édességgel teli ajándékcsomagot, ajkai porcelánbögrét, powerbankot.

Az I-II. korcsoportban a Fedorka díjat Radó Bertalan és Kerékgyártó Viktória, a Nívódíjat Gajdos Márta és Szlobodnik-Rampasek Enikő, a Különdíjat Fremda Lilla és Másik Anita nyerte el, a Reménységdíjat Illés Linda, Elekes Hanga Róza, Kokos-Kállai Zsombor, Koller Bertold, Pálóczi Péter, Papp-Szebeni Liza, Kazup Tilda, Fazekas Fruzsina Lenke, Szilágyi Szilárd, Kövesdi Kata, Koppány Vászoly Mózes, Czombál András, Wéber Alíz, Gál Dániel vitte haza.

A III-IV. korcsoportban a SoseVolt díjat Rumann Gergő Simon, Török Laura érdemelte ki, a Nívódíjat Maczelka Barnabás, Tóth Csenge, a Különdíjat Fási Viktória, Mester Dóra, a Reménységdíjat Gerőfi Vanda, Ritter Viktor, Jurgács Ramóna, Mustos Absolon, Mészáros Emese, Felföldi Dániel, Sebestyén Adrienn, Főglein Liza Kató, Furtenbacher Dorina, Tirpák Noémi, Szauer Panna, Csizmadia Máté Noel kapta meg.

A zsűri tagja volt dr. Dobosné Pecznyik Ibolya, Kazinczy-díjas magyar tanár, versmondó, a Magyar Versmondók Egyesületének tagja, a Versmondó folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, Wiegmann Alfréd rendező, a Magyar Versmondók Egyesülete versszínházért felelős alelnöke, Borbély Sándor, Kaleidoszkóp-díjas színművész, rendező, Csötönyi László tanító, tanár, közművelődési szakember. Köszöntőt Csillagné Szánthó Polixéna önkormányzati képviselő, a Fedorka – SoseVolt VersNap fővédnöke mondott. A rendezvény nyitóhangja Gyarmati Jázmin volt, aki a Magyarország című dallal kápráztatta el a közel négyszáz fős közönséget, majd délután sem volt üresjárat a rendezvényben, hiszen míg a zsűri döntött, addig Nemes András és zenekara szórakoztatta az érdeklődőket, mondta el Csizmazia Ferencné, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a program szervezője és lebonyolítója.

Műhelymunka révén haladnak az előadóművészet felé

Wiegmann Alfréd rendező kérdésünkre elmondta, hogy mivel a témában elég jó áttekintéssel rendelkezik, kijelentheti, hogy nagyon jó volt a verseny szakmai színvonala. Az a tapasztalat, hogy főként a tizenéves korosztály egyre ritkábban hajlandó verset mondani. Ebben a régióban, ebben a városban azonban az ellenkezője tapasztalható. Sőt, a rendezvény hatására másutt is megindult egyfajta pezsgés. A műhelymunka hatására a versek egyre szebben hangzanak el. Akik itt most összejöttek, korosztálytól függetlenül, egyre inkább haladnak a magas színvonalú előadóművészet felé. Az értékelés szempontjairól kérdésünkre elmondta, azt igyekeztek elbírálni, hogy mennyire sikerül megjeleníteni a vers tartalmát, illetve, hogy technikailag milyen készségekkel, képességekkel rendelkeznek a versmondók. Utóbbi területen mindenki folyamatosan haladhat előre, illetve a tartalmat illetően is mindig lehet mélyebbre hatolni. Mindezek következtében sok nagyon pontos vers­mondással találkoztak, tette hozzá a szakember.

Borítóképen: Csizmazia Ferencné, az egész napos rendezvény legfőbb szervezője a versenyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában