almanach

2021.09.21. 07:00

Zomba akár kisváros is lehetne

Zomba az elmúlt másfél évtizedben számos új ecsetvonással erősítette arculatát. A lehetőségek továbbra is ígéretesek.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Nem túlzás azt állítani, hogy Zombán emberemlékezet óta van szüreti felvonulás. Így tudja ezt Szűcs Sándor polgármester is, aki a legutóbbi, szeptember 11-én tartott rendezvényen megosztott lapunk olvasóival egy személyes élményt is. „Évtizedekkel ezelőtt feleségem szülei hintón ülve voltak részesei a felvonulásnak” – mondta a település vezetője, aki viszont ez alkalommal is a menet élén gyalog sétált végig az iskolától a művelődési házig tartó szakaszon.

Kiadós távolságról van szó, de annyi előnye megvan, hogy időt és lehetőséget ad Zomba mai arculatának megismerésére, feltérképezésére. Úgy, hogy közben bevillanjanak képek a település régebbi köntöséről, melyet az utóbbi másfél évtized változásai újra, korszerűre és tetszetősre cseréltek.

A jövő nemzedék szemmel láthatóan örömmel élte meg a felvonulást (Fotók: Makovics Kornél)

– Ez valóban így van és erre hadd legyek büszke – jelentette ki Szűcs Sándor. – Közel húsz éve, egészen pontosan 2002 óta vagyok Zomba polgármestere és ha forintban szeretnénk megadni az ettől az időponttól napjainkig megvalósuló beruházások költségeit, akkor legalább három milliárdos végösszeg szerepelne a képzeletbeli számlán.

Ráadásul a gyarapodásnak egyáltalán nincs vége. Hiszen a listán már tartalmaz egy megnyert, nyolcvanmilliós értékű fejlesztési pályázatot, illetve egy újabb, még kihirdetésre váró, de nyerésre igen esélyes ötvenmilliós pályázatot.

A fellépések előtt Potápi Árpád János államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget

– Néhány jelentősebb fejlesztés, építkezés? – tűnődött a polgármester. – A készülő cikkbe nem férne el valamennyi, ezért csak a legjelentősebbeket említem meg. Itt vagyunk annál az iskolánál, melyet 2010–2011-ben újítottunk fel hatszáznyolcvanmillió forintból és építettük mellé a sportcsarnokot. A kastély épületében működő óvodát ugyancsak felújítottuk. A régóta várt, legnagyobb merítésű, csaknem egymilliárd forintot felemésztő beruházást a szennyvízhálózat megvalósítása jelentette. Zomba gyakorlatilag százszázalékos csatornázottsággal rendelkezik.

A hálózat kiépítésével együtt, azaz 2014-ben teljes egészében felújíthattuk a község szilárd burkolatú úthálózatát is. Öt évvel később százharmincmillió forint pályázatipénz-ráfordítással csapadékvízelvezető-rendszert adtunk át rendeltetésének. Jelenleg pedig az iskolától a központig tartó szakaszon olyan aszfaltos, illetve részben térköves járdát alakítunk ki, ami az újfajta technológiának köszönhetően – bízom benne – sok évtizedig megállja helyét. Azt se feledjük el, hogy Zomba két külterületi résszel is rendelkezik. A nagytormási, illetve a szentgálszőlőhegyi részeket közvetlen összeköttetéssel, aszfaltozott úttal kívánjuk még közelebb hozni a községhez.

Nagy sikert arattak a Zombai Hagyományőrző Egyesület táncosai

A menet a végállomáshoz érkezett, elkezdődtek a művészeti rendezvények. Helybeli magyar, német és roma hagyományőrzők léptek fel, színpompás viseletben és remek produkciókkal. Zombát nemcsak az új beruházások gyarapítják, nemcsak ezek erősítik a közösséget, hanem a régi, bevált és megőrzött értékek is.

Teljes az ellátás helyben

Amikor azt kérdeztük, hogy Szűcs Sándor vajon elégedett-e, mint polgármester, határozott nemet kaptunk válaszként.

– Sohasem lehetek elégedett – hangsúlyozta. – Az elégedettség elég gyorsan átváltozhat önteltséggé, ilyen alap­állással viszont nem lehet feladatokat gyorsan és hatékonyan megoldani. Mert vannak még feladataink bőven, elég csak például a korábbi beruházásoknál óhatatlanul felmerülő karbantartásokra gondolni.

Szűcs Sándor polgármester

Más kérdést tettünk fel. Az kijelenthető, hogy Szűcs Sándor egy működő rendszer élén irányíthatja a folyamatokat?

– Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy igen – érkezett a felelet. – Gyakran emlegetem, hogy Zomba ugyan egy nagy község, de voltaképpen egy kisváros. Ugyanis helyben teljes az egészségügyi és szociális ellátás, szakmai és intézményi háttérrel együtt. Még fogászati szakrendelés miatt sem kell a megyeszékhelyre utazni. Van bölcsődénk, óvodánk és nyolcosztályos általános iskolánk. Utóbbi intézményünk saját busszal rendelkezik, a hozzánk beíratott, környékbeli gyerekeket ez a jármű szállítja Zombára, majd pedig haza. Bonyhád és Szekszárd egyaránt közel van hozzánk, élhetünk mindkét város szolgáltatásaival, igénybe vehetjük és vesszük is például az úszás­oktatást.

– Mindent összegezve, ellátottságunk teljes, helyzetünk előnyös és gazdasági-fejlesztési lehetőségeink is ígéretesek. De ez nem kizárólag polgármesteri érdem, ehhez szükség volt és van munkatársaim kiváló munkájára, a helybeliek támogatására.

(Az összeállítás megjelenését támogatta Zomba Község Önkormányzata.)

Borítóképünkön: A menet élén helyi népviselettel és zászlókkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában