TeSzedd! mozgalom

2021.10.25. 20:00

Általános iskolások és civilek is „nagytakarítottak” Decsen

A Decsi Bíborvég Általános Iskola is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért programhoz október 22-én pénteken.

Farkas Eszter

Fotó: Beküldött kép

Már kilencedik alkalommal regisztrált a decsi iskola gyűjtőpontként hazánk legnagyobb önkéntes szemétszedő mozgalmához, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezett meg. A szemétgyűjtési akcióhoz helyi lakosok és decsi civil szervezetek is társultak.

Kora délután, a zord idő ellenére is elindultak az iskolások tanáraikkal, szüleikkel, és a többi önkéntessel a gyűjtésre. Az esemény kiváló lehetőséget adott az iskola és a családok közötti jó kapcsolat kiépítésében is, valódi közösségi élmény volt. A találkozási ponton mindenkinek kesztyűt, és zsákot osztottak ki, amit a nap végén a gyűjtőponton adhattak le a résztvevők. Nem csak a gyűjtéshez adtak megfelelő felszerelést, az összegyűjtött hulladékot is ingyen szállította el a szervező minisztérium. Országszerte október 18. és 24. között szervezték meg a települések „nagytakarítását”.

A harmadikosok indulnak szemétgyűjtésre az iskolából

Az iskola nemcsak ezzel bizonyítja környezettudatosságát, ugyanis elnyerte az örökös ökoiskola címet is. Az elnyert címet nagyon komolyan veszik, a fenntarthatóságra törekszenek, és környezettudatosságra nevelik a gyerekeket. A cím megszerzéséhez szükség volt egy programterv kialakítására, amit azóta is minden évben megvalósítanak.

Fotó: Beküldött képek

– Úgy gondolom, többek között ezt az is bizonyítja, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, minden évben fenntarthatósági témahetet tartunk, és próbálunk újrahasznosított technikákat használni kézműveskedésnél, illetve a technika órákon – mondta el Kozma Erzsébet, az iskola igazgatója. A legkisebbek kedvéért iskolakert is üzemel, ahol a gyerekek saját maguk termelnek. Míg az alsósok kertészkedés keretében, játékos formában ismerkednek a környezettudatossággal, és az iskola környezetének szépítésével, addig a felsősök öko szakkör keretében bővítik ismereteiket a témával kapcsolatban. Az igazgatónő elmondta, hogy az iskola felelőssége az érzékenyítésben hatalmas, és erre nagy hangsúlyt fektetnek. Folyamatosan figyelik az ezzel kapcsolatos pályázatokat, igyekeznek naprakészek maradni.

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, idén már kilencedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” az önkéntesek. Aki jelentkezni akar, nincs más dolga, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz és részt venni az akcióban. Ehhez előbb regisztrálni kell e-mail címmel vagy Facebook-profillal. Ezután már be lehet lépni a TeSzedd Infopontba, ki lehet választani a megfelelő napot és a legmegfelelőbb helyszínt.

Borítókép: Az elsősök is részt vettek a szemétszedésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában