Bezerédj István

2021.10.08. 14:00

Az emlékszobában feltárul a honra áldozó család élete

Honismerők találkoztak egymással Szedresben. Bezerédj István munkásságát tekintették át. Gazdákra találtak a díjak. Emlékszoba nyílott a kúriában.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Kétszázhuszonöt évvel ezelőtt született Bezerédj István, a reform­kori politikus. Bár a mai Győr-Moson-Sopron megyében, Szerdahelyen látta meg a napvilágot 1796. október 28-án, tevékenysége okán Tolna megyével forrott össze a neve. Mások javára végzett munkásságát és érdemeit hosszasan lehetne sorolni.

Csak néhány példa: az 1830-as és az 1832–36 közötti országgyűléseken Tolna vármegye képviselőjeként a legerőteljesebben állt ki az adózó nép terheinek könnyítése érdekében. Az ország első óvodáját ő alapította Hidján. A selyemhernyó-tenyésztés érdekében szeder­egyletet alapított. Az első nemes földesúr, aki jobbágyaival örökváltsági szerződést kötött.

Nem véletlen tehát, hogy a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület a Bezerédj István által 1838-ban alapított Szedresben tartotta XXII. megyei találkozóját. Az indulás előtt azonban Bezerédj István, mint első önként adózó nemes szekszárdi szobránál koszorúzott Fausztné Czirják Zsanett, a NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, valamint a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikum.

Az alapítóról elnevezett szedresi általános iskolában dr. Gesztesi Enikő, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, köztük Kovács Jánost, a település polgármesterét és Zsámboki Árpádot, a Honismereti Szövetség alelnökét. Ezt követően köszöntötte a szövetség tavalyi és idei kitüntetettjeit, majd átadta a Honismereti Egyesület Egyed Antal-díjait.

A találkozó résztvevői megkoszorúzták az iskola udvarán álló Bezerédj-szobrot, majd dr. Dobos Gyula nyugalmazott levéltár-igazgató tartott előadást. Ebéd után Szedres Hidja-pusztán, a Bezerédj család kúriájában – Sándor Zoltán, a Bezerédj-kastélyterápia Alapítvány elnökének, valamint a speciális gyermek­otthon növendékeinek köszöntőjével – emlékszoba nyílott Cserna Anna nyugalmazott főlevéltáros rendezésében. A helyiségben tárlók, tablók, dokumentumok mutatják be a Bezerédj család életét. A találkozó a szedres-hídjapusztai temetőben, Bezerédj István sírjánál koszorúzással zárult.

A díjazottak

A Honismereti Szövetség Hon­ismereti Munkáért érem: dr. Gere Lászóné dr. Vizi Márta. Egyed Antal-díj, 2020: Elekes Eduárdné, Zentai András. 2021: dr. Dobos Gyula, Kaczián János. Honismereti Szövetség-emléklap elismerés, 2020: Molnár Jolán, Gergely János, Asztalos Zoltán, Szalai Ágnes, dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, Fábián Andrásné.

Honismereti Szövetség-emléklap elismerés, 2021: Bodó Imréné, Bognár Cecil Gyula, Gacsályi József, Liebhauser János, dr. Ótos Miklós, Simon Lászlóné, az Uzdi Diákok Baráti Társasága, képviseletükben Gerhardtné Pincési Zsuzsanna.

Borítóképünk: Dr. Dobos Gyula az Egyed Antal-díjjal, de megkapta a Honismereti Szövetség Honismereti Munkáért érmét is. Mellette Barteczka Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában