kertek

2021.10.25. 11:30

Az erika az egyik kedvelt őszi virág a szezonban

Ahogy beköszöntött az ősz, a kerttulajdonosok, kerttel rendelkezők lecserélik a nyári virágokat, és krizantémot, árvácskát, erikát ültetnek a helyeikre. Szeretnek őszi hangulatot varázsolni otthonaikban.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Az őszi napfény a kertbe csalogat, a kertészkedés pedig ilyenkor kellemes. Akik egész évben gondozzák kertjüket, ebben az időszakban is szeretnének az évszaknak megfelelő hangulatot varázsolni otthonaikba, amelyhez a növény–dísztök–bogyódekorációt találják a legmegfelelőbbnek, ismertette Kiss Barbara virágüzlet-tulajdonos.

Lapunknak elmondta, a virágot szeretők már jó ideje őszi hangulatban vannak, a megyeszékhelyen jellemző, hogy őszi dekorációkat tesznek az ajtajaikra.

Ültetik az őszirózsafélék családjába tartozó krizantémot, más néven margitvirágot, amely eredetileg Japánból és Kínából származik. Őszi fajtái októberben virágoznak. Szintén népszerű kerti virágnak számít a köreikben a kerti árvácska, amely pillekönnyű szirmaival sokféle színben pompázik, ez is az október virága. Az erika virágot más néven csarabnak, vagy hangának nevezik, ami egy törpecserje, Norvégia egyik nemzeti virága – hazánkban augusztus–szeptember óta éli napjait. Ebben az időszakban remek alkalom nyílik arra is, hogy felfrissítsük, bővítsük a kertet, ha szeretnénk, hogy tavasszal ismét virágba boruljon a környezetünk.

Akik kedvelik a tulipánokat, nárciszokat, azoknak még az első őszi fagy előtt érdemes elültetni azokat, így tavasszal élvezhetjük a finom illatokat, színeket.

A vágott virágok közül a megyeszékhelyen sláger a dália, a hortenzia, a liziántusz.

– Sajnos inkább külföldön jellemző, hogy otthon a vázákban rendszeresen vágott virágot helyeznek el, valahogy nálunk ez nagyon ritka. Pedig egy csokor virág egy szépen megterített asztal, egy feldíszített lakás meghitt hangulatot tud teremteni. Fontosak az apró részletek, hogy megadjuk az események módját. Mi különlegességként tartunk ecuadori rózsát, amely nagyon tartós, így akár hetekig nyújt pompázatos látványt a vázában. Az ára virágonként hétszáz – nyolcszáz forint.

A vágott virágot azonban leginkább ünnepi alkalmakra, névnapokra, születésnapokra, látogatáskor, esküvőkre viszik. Az őszi esküvők nagyon szépek, mi, virágosok kedveljük ezt az időszakot, inspirálóan hatnak ránk a színek játékai.

A virágokhoz a jelenlegi trendhez igazodva terméseket, például csipkebogyót, leveleket, a népszerű pampafüvet tesszük – mondta Kiss Barbara és hozzátette: a férfiak és nők is körülbelül ugyanolyan arányban vásárolnak virágot.

A virág emeli a lakások hangulatát

A különféle cserepes növények, a szoba- és balkonnövények nagyon kedveltek a szekszárdiak körében, amelyekkel leginkább az ablakoknál teremtenek őszi hangulatot, hogy a szép növényeket az utcáról is lehessen látni.

A dobozokba elhelyezett virágok is népszerűségnek örvendenek, amelyekkel általában a férfiak lepik meg a hölgyeket.

Az egyes virágoknak régen külön jelentése volt, a titkos szerelmesek így üzentek egymásnak annak idején. Ez a „virágkód” azonban mára már szinte teljesen feledésbe merült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában