radioaktívhulladék-tároló

2021.10.18. 14:00

Boda továbbra is a legígéretesebb hely

Kína megkezdte első földalatti kutatólaboratóriumának építését a Góbi sivatagban. A tudósok célja, hogy megállapítsák a terület alkalmasságát a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek geológiai elhelyezésére. Hazánkban Boda térségében zajlanak hasonló tároló létesítését célzó kutatások.

TN-összeállítás

Több mint három évtizedes kutatást követően Kína megkezdte első földalatti kutatólaboratóriumának építését a Góbi sivatagban – írja honlapján a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) idézve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit (RHK) Kft. Céljuk, hogy megállapítsák a terület alkalmasságát a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek geológiai elhelyezésére. A nagy aktivitású és hosszú élettartamú radioaktív hulladék, valamint a kiégett fűtőelemek biztonságos, végleges elhelyezésére a nemzetközileg elfogadott megoldás a megfelelő kőzetben kialakított, mélységi geológiai tároló létesítése.

Kína 1985 óta dolgozik egy nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló létesítésére alkalmas helyszín kijelölésén. 1999 óta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is támogatja ezeket az erőfeszítéseket. A nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésének stratégiája három szakaszból áll. Az első, a lehetséges helyszínek előzetes kiválasztása, 2020-ban befejeződött. 2021–2050 között – a kutatólaboratórium építését követően – a földalatti helyszíni vizsgálatok következnek, majd – amennyiben ennek eredményei alátámasztják a helyszín alkalmasságát – 2041–2050 között épülhet meg a tároló.

– Egy földalatti kutatólaboratórium megépítése előrelépési lehetőséget jelent a mélységi geológiai tárolók tudományos és műszaki fejlesztéséhez, így a különböző országok fenntartható energiapolitikájának alapvető eleme – emelte ki Stefan Joerg Mayer, a NAÜ Végleges Elhelyezéssel Foglalkozó Csoportjának vezetője. Magyarországon az RHK Kft. a „törvényes gazdája” – ahogy honlapjukon fogalmaznak – az atomenergia alkalmazása során keletkező radioaktív hulladék végleges elhelyezésének, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolásának, a nukleáris üzemanyagciklus lezárásának, valamint a nukleáris létesítmények leszerelésének.

– Jól tudjuk, hogy a gazda létezése önmagában még nem oldja meg a feladatot, de az elmondható, hogy jól meghatározott keretek között megvan a szereposztás a célirányos munkavégzéshez. Társaságunk tevékenysége távol marad mind a politikai, mind az üzleti érdekektől. Feladatunk, hogy eleget tegyünk az érvényes előírásoknak, és megfeleljünk a kor színvonala által megkövetelt tudományos, műszaki és egyéb elvárásoknak – olvasható az rhk.hu oldalon.

Az új jogszabályi előírásoknak megfelelően 2018-ban az RHK Kft. összeállította a Bodai Agyagkő Formáció telephelykutatási keretprogramját, amely 2032-ig határozza meg a feladatokat. A keretprogramot az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyta. Ennek szellemében a következő években újabb kutatófúrások mélyítésére, valamint területi szeizmikus felmérésre kerül sor a Nyugat-Mecsekben.

Mindenképpen szükséges a tároló

Magyarországon ezidáig még nem született meg a döntés, hogy a kiégett üzemanyag újrafeldolgozásával, vagy annak közvetlen végső elhelyezésével zárják-e le az ún. üzemanyagciklust. De ettől függetlenül Magyarországnak mindenképpen szüksége van egy mélységi geológiai tároló kialakítására a nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésére. Az erre alkalmas lehetséges tároló helyszínét kijelölő kutatási program 1993 végén indult el a Bodai Agyagkő Formáció vizsgálatával. Az akkori elemzések nem tártak fel olyan körülményt, ami a kőzetet alkalmatlanná tenné a mélységi geológiai tároló kialakítására. 2000-ben az ország egész területére kiterjedő értékelés szerint is ez a képződmény bizonyult a legígéretesebb befogadó kőzetnek. Ez alapján az RHK Kft. több fázisra tagolódó, felszíni majd felszín alatti földtani kutatási programot irányzott elő.

Borítóképünkön: Sok éve zajlanak a kutatófúrások a Bodai Agyagkő Formáció területén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában