Hajdan

2021.10.04. 15:30

Hatvan éve adták át a megye legkorszerűbb filmszínházát

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

60 ÉVE adták át rendeltetésének Pakson a mozit, amely abban az időben a megye legkorszerűbb filmszínháza volt. A hétszázezer forintba kerülő korszerűsítés keretében „a régi épületet csaknem teljes egészében lebontották, helyébe újat emeltek. Mintegy száz férőhellyel bővült a mozi befogadóképessége, alkalmas szélesvásznú film vetítésére is” – szól a híradás.

60 ÉVE „ünnepélyes tábortűz keretében tartotta meg a Bonyhádi Természetkutató Állomás évadnyitó ünnepségét. Az évadnyitón 200 úttörő vett részt, akik felidézve a nyári táborozás szép emlékeit, az ott tanult új játékok, énekek, versek sokaságából rögtönzött kultúrműsort tartottak.”

60 ÉVE „a XX. századi magyar festők címmel kiállítás nyílt Szekszárdon, a város fennállásának 900 éves jubileuma alkalmából. A kiállítás kép­anyagát, a több mint 30 neves művész alkotását a Magyar Nemzeti Galéria 2 éves időtartamra kölcsönadta a városnak.”

50 ÉVE Kádár János, az MSZMP első titkára és kísérete a szekszárdi mérőműszergyárba látogatott. Ezután a Szekszárdi Állami Gazdaság sertéstelepét tekintette meg. Délután Decsre utazott, majd végezetül visszatért Szekszárdra és a megyei művelődési központ tevékenységével ismerkedett.

50 ÉVE „a Szekszárd-palánki Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakközépiskolában megtartották az idei tanév első szülői értekezletét. A szülők meghallgatták Mártonfai Dénes iskolaigazgató tájékoztatóját, aki ismertette az 1971–72. tanév célkitűzéseit, feladatait, s közölte, hogy az új tanévben a szaktárgyi, vagy kabinetrendszerű oktatásra tértek át.”

50 ÉVE „a vietnami gyermekeknek szánt takaróakció keretében a simontornyai Bőr- és Szőrmefeldolgozó Vállalat Petőfi brigádja 4 nagyméretű műszálas takarót küldött a Magyar Nők Országos Tanácsának, továbbításra.”

35 ÉVE „megtörtént Tamásiban az új automata konténer telefonközpont átkapcsolása, így a város bekerült az országos távhívóhálózatba. Az ezerállomásos központ egyelőre a várost és a Tamási Állami Gazdaságot szolgálja ki.”

35 ÉVE „zsúfolásig megtelt az MMG Automatika Művek Szekszárdi Műszergyárának klubszobája, amikor Horváth Endre, a gyár igazgatója a műszaki és közgazdasági könyvnapok első megyei rendezvényét megnyitotta. A vállalat dolgozói a nyolc kiadó által megjelentetett 90 féle könyvből válogathattak.”

35 ÉVE a Kaposvári Vízkutató és Fúró Vállalat szakemberei 160 méter mély kút fúrását kezdték el Uzdon. „A november elejére elkészülő új kútra azért van szükség, mert a régi hozama már kevés a lakosság ellátásához.”

25 ÉVE „nyitották meg a dunaújvárosi átadóállomásnál a tolózárat a gázszolgáltató DEGÁZ szakemberei. Alig másfél óra múltán Dunaföldvárnál, majd Bölcske és Madocsa után, tizenegy órakor már Paksnál is a fogadóállomáshoz érkezett a gerincvezetékben a földgáz.”

25 ÉVE Bezons-ba utazott a megyei tűzoltózenekar. Megismerkedhettek Párizs nevezetességeivel és az ottani hivatásos tűzoltóság életével. A csapat félórás műsort adott a francia helység régi hagyományokkal rendelkező vásárán.

Borítóképünkön illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában