Hajdan

2021.10.12. 15:30

Kisiklott a pesti gyors utolsó két kocsija Pincehelyen

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire a megyéből.

Szeri Árpád

Forrás: MW-archívum

60 ÉVE a dombóvári Alkotmány Tsz különösen jól előkészített, 50 holdas tábláján holdanként 180 mázsa cukorrépát takarítottak be. Ez a mennyiség akkor rekordnak számított.

60 ÉVE a szárazság miatt a Duna a szeptemberi és októberi kisvízállások sokévi átlagánál 1,5-2,5 méterrel volt alacsonyabb. A folyót „Bogyiszló környékén a felnőttek át tudnák lábolni.”

50 ÉVE napi 15 vagon teljesítményű takarmánykeverő épült Nagydorogon, a Gabonafelvásárló telepén. „Az előkeverő már üzemel, a 19 méter magas keverőtornyot a jövő év elején adják át. A megye legmodernebb keverőüzeme a paksi járás tsz-eit és a Paksi Állami Gazdaságot fogja ellátni takarmánnyal.”

50 ÉVE a történelmi regény és az ifjúság kapcsolatáról zajlott le kerekasztal-beszélgetés Szekszárdon, a megyei művelődési központban. A felszólalók között volt Vadász Terézia, Endrődi János, Hunyadi József, Lengyel Balázs, Őrsi Ferenc, Pákolitz István és Perjés Géza. „Végül Cseres Tibor köszönetet mondott a vendéglátásért és a tanácskozásért”.

50 ÉVE a Szekszárdi Garay János Gimnázium fennállásának 75 éves évfordulója alkalmából megjelent a középiskola évkönyve, „melyben az intézmény történetén kívül fényképekkel illusztrált, gazdag anyagot találunk a sikerekről, az eredményekről.”

35 ÉVE a magyar eszperantista mozgalom képviselői Szekszárd szülötte, Lengyel Pál eszperantista nyomdász emléke előtt tisztelegve kétnyelvű emléktáblát avattak a szülőház falán. Dr. Pál József, a Magyar Eszperantó Szövetség főtitkára elmondta, hogy Lengyel Pál 1901-ben a Babits Mihály utcai házból szerkesztette és nyomta a világmozgalom lapját, a Lingvo Internaciát.

35 ÉVE ünnepélyes körülmények közepette megnyílt az Atomerőmű SE megyeszerte egyedülállónak számító sportcsarnoka. „Befogadóképessége kereken 1000 személy (négyszáz ülőhely, hatszáz állóhely). A játéktér hosszúsága 47,5 m, szélessége 26 méter, éppen ezért szinte valamennyi labdajátékban van lehetőség nemzetközi mérkőzések lebonyolítására.”

35 ÉVE kisiklott a Pécs-Budapest között közlekedő gyorsvonat utolsó két kocsija a pincehelyi közúti átjáróban. „Az utasok közül négyen könnyen megsérültek, a vasúti pálya mintegy 300 méter hosszban megrongálódott.”

25 ÉVE egy héten belül két nagykövet is látogatást tett Szekszárdon. Október 9-én, szerdán az Osztrák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét fogadták a város vezetői, október 10-én, csütörtökön pedig a Kubai Köztársaság nagykövete érkezett a városházára.

25 ÉVE „150 embert menekítettek ki a paksi atomerőmű területéről vonaton, majd rövid idő múlva ugyanott egy garázsban keletkezett tüzet kellett eloltaniuk a tűzoltóknak. Közben a szirénák is megszólaltak, nukleáris balesetet jelezve három megye településein. Szerencse, hogy mindez csak a Védelem ’96 elnevezésű megyei közigazgatási védelmi gyakorlat keretében történt.”

Borítóképünkön: A paksi gyakorlatot a szakemberek sikeresnek minősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában