beszoktatás

2021.10.05. 11:30

Lehet élmény vagy trauma a bölcsőde

A bölcsikezdés az egész család életében egy jelentős mérföldkőnek számít, ugyanis ilyenkor mind a szülők, mind pedig a kisgyermekek számára egy merőben új helyzet áll elő.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A bölcsi kérdés mindig nehéz döntés, hiszen gyakran sok érv szól mellette, a szülők mégis úgy érezhetik, hogy a gyermeket, és így az egész családot megterheli majd a különválás. A legfőbb indok, hogy az édesanya ismét munkába áll.

Augusztus végével kerülnek át a kicsik az óvodába, így a felszabadult helyre jöhetnek ősszel az új bölcsisek, mondta Simon Csabáné, a Bátaszéki Mikrotérségi Óvoda és Bölcsőde, Konyha intézményvezetője. Ez az oka annak, hogy szept­embertől van a legtöbb beszoktatás, de természetesen év közben is – ha az édesanya akkor áll ismét munkába – van felvétel, amennyiben annak igényét előre jelezték a szülők.

Maga a beszoktatás kéthetes időszak, ez idő alatt a kicsik általában hozzászoknak ahhoz, hogy kis időre elszakadnak az otthonuktól. Bátaszéken két hatfős csoport van, két nevelővel és egy dajkával. A leggyakoribb, hogy a másfél éves kicsiket viszik bölcsibe, de volt példa kisebbekre és idősebbekre is. Az intézményekben fel vannak készülve olyan apróságokra is, akik még nem tudnak önállóan járni. Bátaszéken reggel 6 órától délután 5 óráig őrzik meg a kicsiket.

Minden esetben a család egyéni preferenciája alapján érdemes eldönteni, hogy egy gyerek menjen-e bölcsődébe az óvoda előtt, így ilyenkor számos szempontot figyelembe kell venni, mondta Posztós Réka pszichológus. A 3 év alatti kisgyermek fejlődésére az ideális hely az a családi környezet, ahol megfelelő figyelem irányul rá, ahol biztonságban és szeretve érzi magát. Ebben az időszakban az elsődleges kötődési személy számára főként az anyukája.

Fotó: Mártonfai Dénes

Gyakran felmerülnek olyan érvek a bölcsi mellett, hogy a gyerkőc otthon már unatkozik, társaságot igényel vagy így hamarabb válik önállóvá, azonban a szülőknek mindig alaposan át kell gondolniuk, hogy mindez valóban egyezik-e a gyermekük valódi igényeivel, hívta fel a figyelmet a pszichológus. Természetesen az élet számos olyan helyzetet produkál, amikor a család a bölcsi mellett dönt, például anyuka visszamegy dolgozni, kistesó érkezik, a kisgyermek igényli, hogy gyerekek között legyen. Ilyenkor körültekintően olyan helyet kell választani a gyermek számára, ahol a lehető legtöbb figyelmet és szeretetet kaphatja.

A legideálisabb, ha a beszoktatás fokozatosan történik. A gyermek számára biztonságot ad, ha az anyukájával vagy apukájával közösen ismerkedik az új helyszínnel. Előbb rövidebb, később egyre hosszabb időt tölt a bölcsődében nélkülük. Ha a gyermek azt érzi, hogy az édesanyja nyugodtan hagyja ott, ő maga is nagyobb bizalommal fordul majd a gondozója és társai felé. Ellenkező esetben a kicsi megérezheti szülei bizonytalanságát, és nehezebben fogadja el az új helyzetet, mondta Posztós Réka pszichológus.

Sírt a kisfiam is, és sírtam én is

– Nagyon izgultam, amikor elkezdődött a kisfiam beszoktatása. Az első napokban nagyon élvezte, hiszen sok új játékkal ismerkedhetett meg, de amikor először otthagytam, sírt ő is, és én is. Hiába mondták a gondozók, hogy hamar megnyugodott, miután elmentem, nekem a következő napok arról szóltak, vajon hogyan érzi magát a kisfiam – mondta a szekszárdi Hidvégi Petra.

– Ha a gyermek nem eszik, iszik vagy alszik a bölcsiben, gyakoribbá válnak az esti hisztik vagy nehézségek alakulnak ki az éjszakai alvásban, érdemes újragondolni, hogy biztosan minden rendben megy-e a gyermek körül a bölcsis életében – mondta a pszichológus. Ilyenkor el kell töprengeni azon, nem volt-e esetleg korai döntés a bölcsődei beszoktatás, azonban mindenekelőtt érdemes minél több információt begyűjteni a gondozóktól.

Borítóképünk: A mesék, játékok már ebben a korban nagyon érdeklik a gyerekeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában