Ünnepi hangverseny

2021.10.19. 17:30

Liszt Ferenc első szekszárdi látogatására emlékeztek

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Ünnepi hangverseny volt hétfőn este Szekszárdon, a Vármegyeháza dísztermében. 175 évvel ezelőtt ugyanezen a napon, október 18-án itt adott délben és este is hangversenyt az Európa-szerte ünnepelt zongoravirtuóz, Liszt Ferenc. A mostani koncert előtt Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere idézte fel Liszt akkori, első szekszárdi látogatását. Augusz Antallal a Sárközt járva találkozott a vidéki emberekkel, s a tőlük hallott dallamok később visszaköszöntek az Augusznak dedikált nyolcadik rapszódiában.

Kaczián János, nyugalmazott levéltári főtanácsos a zeneszerző négy itteni látogatásának történetét foglalta össze, a tolnai fogadtatásától – mikor ágyúdörgés köszöntötte „hírhedett zenészét a világnak”, aki háromszor is itt ünnepelte születésnapját, kis Weimarrá változtatva a tolnai mezővárost.

A Szekszárdhoz ezer szállal kötődő zenetanár, korábbi polgármester, Kocsis Imre Antal hozzátette, ez a mai nap azért is különleges, mert ez a Liszt Ferenc Társaság Szekszárdi Csoportjának újjáéledése.

A szavakat zene követte, a zsúfolt teremben a zongoránál idézte fel a zeneszerzőt az erre leghivatottabb, Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Társaság elnöke. A Magyar Rapszódiákból, Liszt tizenkilenc darabból álló, magyaros témákat feldolgozó zongorasorozatából játszott ötöt.

Borítókép: Király Csaba a zongoránál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában