környezetvédelem

2021.10.21. 07:00

Már megyénkben is egyre többfelé leadható a használt sütőolaj

Ötven tolnai településen, például Pakson, Bonyhádon és Madocsán, ezen belül is 95 ponton gyűjtik immár a használt sütőolajat a „Cseppet sem!” program segítségével, amelyet „szöröstől-bőröstöl”, vagyis a csomagolásával együtt teljes egészében újrahasznosítanak.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Minden háztartásban komoly gondot okoz a használt olaj elhelyezése, sokan ma is a lefolyóba ürítik, ezzel erősen károsítva a környezetet. Az élővizekbe jutva ugyanis gátolja az élőlények oxigénellátását, míg a csatornában elegyet képezhet más anyagokkal, ami dugulást okoz és tönkreteheti a csatornahálózatot.

Ha moslékhoz keverik, a rákkeltő anyag visszakerül a táplálékláncba, a talajba öntve pedig károsítja a talajflórát – számolt be lapunknak a használt olaj okozta főbb gondokról Cserháti László, programvezető.

Mint megtudtuk, a gyűjtőhelyek kialakítása főként a települési önkormányzatokkal együttműködve történik, de már a nagyobb üzletláncokkal is megkezdődött a közös munka, így egyre többfelé találkozunk majd a jellegzetes „Cseppet sem” gyűjtőpontokkal itt, Tolna megyében. A programban résztvevő városok, falvak jól járnak, hiszen a károsító anyag begyűjtése tehermentesíti a település szennyvízhálózatát, környezetét. Ráadásul a Biortrans Kft. ingyenesen biztosítja hozzá a tárolóedényt és az elszállítást, sőt az érintett települések helyi közösségi céljaira kilogrammonként 25 forintot visszajuttatnak. Ez elsőre nem tűnik soknak, de ez évente a legkisebb falvak esetében is több tízezer forintot jelenthet, míg egy nagyváros akár milliókat is nyerhet vele – hangsúlyozta a programvezető.

A gyűjtőpontok ismert közösségi helyeken találhatóak Pakson is Fotó: Molnár Gyula

Madocsa az ötvenedik tolnai település, ahol a program segítségével megkezdődött a használt háztartási olaj gyűjtése. Tegnap éppen a gyűjtőpont kialakítása folyt a községháza mellett. Baksa Ferenc polgármester elmondta, csatlakozásuk elsődleges célja a környezet megóvása volt és már az előzetes felmérések is komoly igényt mutattak erre.

A „Cseppet sem!” programot egy hazai cég, a Biortrans Kft. indította el tavaly. Mára mintegy ezer település 1600 gyűjtőpontján adható le a háztartási fáradt olaj, de a cég további városok, községek jelentkezését is várja. A gyűjtőpontok ismert közösségi helyeken találhatóak, ahová a használt sütőolajat, sütőzsírt, kókuszolajat és pálmazsírt lehet elhelyezni eredeti műanyag csomagolásában vagy befőttesüvegben. A program weboldalán rá is kereshetünk, melyik településen pontosan hol található háztartási fáradtolaj-gyűjtőpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában