energiatermelés

2021.10.09. 07:00

Megnyílt az atomerőmű kapuja az Erőművek Éjszakáján

Nyitott kapukkal és számos érdekes programmal várták tegnap a hazai erőművek és a fűtőművek az érdeklődőket az Erőművek Éjszakáján országszerte, így többek között a Paksi Atomerőműben is.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

– A mai egy nagyon fontos alkalom a számunkra, hiszen ez a második Erőművek Éjszakája. Harmincöt helyszínen összesen háromezer érdeklődő tekinthet be ma országszerte az energiatermelés gyakorlatába – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője tegnap Pakson, az atomerőmű látogatóközpontjában a MEKH és csatlakozó partnerei összehangolt, országos rendezvényének megnyitásakor.

Scherer Zsolt megjegyezte, a programtól azt várják, hogy akik részt vesznek ezen, egy kicsit takarékosabban és tudatosabban használják majd fel az energiát, elgondolkodnak, mielőtt feljebb állítják a fűtést, hiszen mindnyájunk kincse az energia.

Gyetván Csaba, az Erőművek Éjszakájának nagykövete is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Szerinte az ilyen események sokat segítenek abban, hogy ezeket a gondolatokat eljuttassák mindenkihez, még a legkisebbekhez is. Hiszen – mint mondta –, ha van olyan kérdés ma, ami megkerülhetetlen, az éppen az energiagazdálkodás. Hogy hogyan aknázzuk vagy éppen ne aknázzuk ki a Föld energiaforrásait, és hogyan használjunk még több fenntartható, azaz zöldenergiát.

– Az energetika és a villamos energia magától értetődő a mai társadalomnak, talán emiatt nem jellemző a tudatos energiafelhasználás – mondta portálunknak dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. – Hiszen bármennyire is környezetbarát például az atomenergia, környezeti hatása akkor is van – jegyezte meg.

Arról is beszámolt továbbá, hogy az előzetes regisztrációhoz kötött program iránt akkora volt az érdeklődés, hogy egy nap alatt beteltek a helyek. Jelezte, hogy a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontja év közben is fogad érdeklődőket, de ez a mostani alkalom országos program volt, ahol minden erőmű igyekezett bemutatkozni a nagyközönségnek.

Úgy véli, nagyon fontos, hogy minél többen megismerkedhessenek azzal, hogyan épül fel a rendszer, és hogyan működtetik az egyes objektumokat, különösen az atomerőművet. – Ezek az alkalmak, bár csak néhány százan jutottak be, ráirányítják a figyelmet minderre – mondta.

A MEKH szervezésében megvalósuló legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényen a látogatókat több izgalmas program várta: szakértő idegenvezetéssel közelről is megtekinthették a gigantikus berendezéseket és azt is, hogyan lesz villamos energia, meleg víz és fűtés az otthonainkban.

Borítóképünkön: A látogatók előbb képeken ismerkedtek az üzemmel, majd be is mehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában