az orvos válaszol

2021.10.27. 15:40

Mi jelezheti csecsemőnél az ételallergiát?

Gazsó Rita

Fotó: Pixabay

Csecsemőkorban több oka lehet annak, ha a kisbaba nyugtalanul alszik. Felsírhat ha túl meleg vagy hideg a szoba, átázott a pelenka, időjárási fronthatás, esetleg a megszokottnál több inger éri aznap. Amikor azonban az ébredések többször ismétlődnek vagy heteken keresztül tartanak, akár ételallergiára is érdemes gondolnunk, főleg ha más kísérő tünetek is jelentkeznek – folytatta a korábban megkezdett gondolatokat a gyermekkori allergiákról dr. Tusa Annamária házi gyermekorvos. Mint mondta, az ételallergia leggyakoribb kísérő jelei főként a bőrtünetek, mint az ekcéma, mely leginkább a hajlatokban, illetve a végtagok feszítő oldalán jelentkezik, de előfordulhat tartós bőrpír a végbélnyílás körül is. Kísérő tünetek lehetnek még a puffadás, hasmenés, véres széklet és hasfájás.

dr. Tusa Annamária

– A probléma a tápszerrel vagy az anyatejjel táplált babáknál is előfordulhat, de fontos tudnunk, hogy az anyatej bizonyos fokig védelmet nyújt az allergia kialakulásában. Allergia szempontjából magas kockázati csoportba tatozó csecsemőknél, ahol egyik vagy mindkét szülő allergiás, fontos, hogy már a kezdetektől hipoallergén (HA) tápszert válasszunk. Akinél alapos a gyanú a tejfehérje allergiára, annak tejmentes tápszert javasolunk. Anyatejes babák esetén az édesanya szigorú tejmentes diétáját rendeljük el, mely nem könnyű, hiszen sok lemondással jár és komoly körültekintést igényel – jelezte. A jó hír, hogy minél korábbi életkorban kezdődik a kezelés, annál valószínűbb, hogy kisdedkorra visszatérhetnek a normál étrendre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában