együttműködés

2021.10.13. 20:00

Összeültek a védőnők Simontornyán, hogy segítsék a gyerekeket

A kicsi, legfeljebb hét éves korú gyermekeket segíti Tolna megyében a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének új projektje, amely egyik állomásaként Simontornyán tartottak szakmaközi workshopot múlt hét pénteken.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége projektjének célja, hogy egy új módszer, a részvétel alapú partneri együttműködés alkalmazásával elősegítse a koragyermekkori fejlődés zavarainak felismerését, a fogyatékossággal érintett gyermekek mielőbbi kezelését, az érintett szakemberek és szülők együttműködését. A módszer a témában érintettek között épít fel aktív párbeszédet, közös cselekvést.

A szülők egészségügyben, szociális ellátásban, nevelési-oktatási területen működnek együtt a gyermekek fejlesztése érdekében. A projekt mintahelyszínei Tolna megyében Simontornya és Tolnanémedi bölcsődéi és óvodái, védőnők, Horváthné Kelemen Katalin szakértő vezetésével, az önkormányzatok, kiváló szakemberek, szakmai- és civil szervezetek, szülők aktív részvételével.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke lapunknak a simontornyai workshopot csillagos ötösre értékelte. Huszonketten jelentek meg, majdnem mindenki, aki meghívást kapott. Jelen volt a simontornyai önkormányzat szociális bizottságának elnöke, Tolnanémedi polgármestere, önkormányzati képviseletek, gyógypedagógusok, pedagógusok, védőnők, konduktor, pszichológus, óvodai intézmények képviselői.

– Rendkívül aktívak voltak a résztvevők, nagyon jó együttműködés körvonalazódik. Dr. Vitrai József népegészségügyi szakértő irányításával tréning munkamódszerrel dolgozunk, rengeteg ötlet jött össze, ezekből közösen lehet majd építkezni. Sok olyan észrevételt is kaptunk, amely országos probléma megoldására is rámutatott, ezekkel a továbbiakban szintén foglalkozunk – tette hozzá az elnök.

Kivizsgálások, korai fejlesztési módszerek

A 0 és 7 év közötti gyermekek legtöbbjének komplex fejlesztésre van szüksége, amelyben az érzékszervi, a mozgás-, illetve az értelmi fejlesztés együttesen jelentkezik. A Koragyermekkori Program bevezetése óta rendszeresen ellenőrzik kifejlesztett szülői megfigyelésen alapuló kérdőívek válaszait a gyermekek mozgás, idegrendszeri, értelmi fejlődéséről, a szociális képességekről, amit a védőnői, majd háziorvosi szűrővizsgálatok, szükség esetén további kivizsgálások, majd korai fejlesztési módszerek követnek. A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége tapasztalata szerint megyénkben kiváló szakemberek dolgoznak, és ez szükséges a közös együttműködés kialakításához. A projekt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, közreműködő szervezet a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai intézet. Számos dolog lehet, ami nehezítheti a gyermek fejlődését, például utazási körülmény. Simontornya és Tolnanémedi önkormányzata, a gyermekek szülei és a szakmai szövetség között szoros együttműködés van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában